Hoppa till huvudinnehåll

Var tredje kommun har en klimatstrategi

Trafik i Helsingfors
Klimatstretegierna handlar bland annat om trafikplanering. Trafik i Helsingfors Bild: YLE/Maja Ottelin brunnsgatan

Ungefär en tredjedel av de finländska kommunerna har gjort upp en klimatstrategi. I strategierna ges direktiv för allt från hur energi produceras och används, hur omgivningen och trafiken planeras, hur energieffektiva fastigheterna ska vara och ner till detaljnivå om pappersanvändning och belysning på kommunernas kontor.

I många kommuner finns det en stark vilja att värna om miljön. En av de största enskilda orsakerna till att miljöåtgärder inte förverkligas är kommunernas trängda ekonomi.

Helsingfors har som Finlands största stad försökt ta sitt ansvar för miljön och inom de kommande åren ska det satsas en dryg miljard på att minska utsläppen av växthusgaser.

Trots det önskar fullmäktiges ordförande, De grönas Minerva Krohn att Helsingfors skulle göra ännu mera.

- Om man jämför med andra kommuner i Finland så är det många som inte har några målsättningar för klimatpolitiken och på det sättet är ju Helsingfors framme, men om man jämför med andra nordiska huvudstäder har de mycket striktare krav och målsättningar.

Skärgårdskommunen Pargas hör till de kommuner som saknar egentlig klimatstrategi, men staden har klara riktlinjer för skyddet av Östersjön och en energistrategi. Enligt stadsdirektören Folke Öhman är många klimatåtgärder bra både för miljön och plånboken, man sparar pengar genom att till exempel utnyttja spillvärme från industrin för fjärrvärme och genom att se till det inte slösas med värme eller belysning i kommunens fastigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes