Hoppa till huvudinnehåll

Eftermiddagens radionyheter blir nyländska i nästa år

En mikrofon
Snart kan västnylänningar höra de viktigaste nyheterna från hela Nyland på eftermiddagarna. En mikrofon Bild: Yle/Roger Källman mikrofoner

Från med 7 januari 2013 sänder de regionala redaktionerna i Östnyland, Västnyland och Huvudstadsregionen inte längre lokala eftermiddagsnyheter klockan 15:30 och 16:30. Istället får lyssnarna ett regionalt bredare utbud då vi sänder Yle Nyheter Nyland på eftermiddagarna.


Kerstin Häggblom, innehållschef för Yle Nyheter sport och aktualiteter, säger att det dels handlar om att omfördela resurser. De gemensamma nyheterna ger oss flera par händer som kan jobba med webben.

Innehållschef Kerstin Häggblom är övertygad om att många nylänningar vill höra nyheter från hela regionen.
Innehållschef Kerstin Häggblom är övertygad om att många nylänningar vill höra nyheter från hela regionen. Bild: Yle/Petra Thilman häggblom kerstin

Samtidigt finns det många frågor som är gemensamma i hela regionen.
– Vi har gemensamma utbildningsenheter, vi har ett kulturutbud som intresserar över hela Nyland och vi har också trafik både in och ut från huvudstadsregionen som är gemensamt.

Det regionala blir kvar

Kerstin Häggblom understryker ändå att eftermiddagsnyheterna inte kommer att innehålla bara allmännyländska nyheter. Det lokala ska finnas kvar.
– Det är nog meningen att de viktigaste nyheterna i Östnyland, Västnyland och i Huvudstadsregionen ska höras i de nyländska eftermiddagsnyheterna.

För några år sedan gick Radio Vega inför gemensamma nyländska förmiddagsprogram. Nu kommer de nyländska eftermiddagsnyheterna.

Några tankar på att det västnyländska morgonprogrammet och nyheterna ska bli nyländska finns inte.
– Vi går inte in för det åtminstone under min tid på den här posten. Vi vet att morgonen är den allra viktigaste för radiolyssnarna. Vi vet också att det som ligger en nära intresserar en mest. De nyländska nyheterna på eftermiddagen ska inte ses som ett steg mot någon större integration. Morgonen ska förbli lokal.

Mera på webben

De nyländska eftermiddagsnyheterna ska alltså också ses som en möjlighet till bättre satsning på webben. Publikkontakten är viktig. Läsarna ska gärna interaktivt delta genom bland annat kommentarerna.

Här vill innehållschef Kerstin Häggblom berömma Västnyland för fin och god kontakt med publiken.

Yle Västnylands webbsida är ofta den av svenska yles webbsidor som läses mest.

Sidan kan ha över 35 000 unika besök på en vecka och det är en bra siffra.
- Här är ju Västnyland ett ypperligt exempel på hur webben verkligen kan fungera. Som jag ser det kunde Västnyland gärna verka som en modell för andra finlandssvenska regioner.

Kommentarerna

Svenska yle vill gärna ha många kommentarer på webben, men ibland finns det de som säger att kommentarerna inte borde vara anonyma eftersom det då är lätt att vara väldigt negativ. De som är kritiska säger också att de inte tar diskussionen på allvar då de inte vet vem som kommenterar.

Kerstin Häggblom säger att kommentarerna förhandsgranskas och det är viktigt.
- Jag tror nog att en viss anonymitet, speciellt i det lilla lokalsamhället, kan vara nödvändig. Huvudsaken är att det inte blir en vulgär debatt. Den tycker jag att vi lyckas undvika. Den ska vi inte ha och den kan vi undvika tackvare att vi förhandsgranskar de kommentarer vi tar in.

Läs också