Hoppa till huvudinnehåll

Greklandsskulden minskas med specialåtgärder

Bild: EPA/JULIEN WARNAND antonis

Euroländerna sydde i natt ihop ett program som ska lätta på Greklands skuldbörda. Det innebär att räntan sänks på de grekiska lånen, betalningstiden förlängs och vinster på grekiska obligationer returneras till Grekland. Eurogruppen beslöt också att betala ut 44 miljarder euro, vilket är tre rater av nödlånen. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade resultatet vid halv tretiden i natt finsk tid.

- Det här handlar inte bara om pengar, utan ett löfte om en bättre framtid för det grekiska folket och euroområdet som helhet. Ett avståndstagande från missar, försummade mål och slappt genomförande för att i stället gå mot handfasta reformer, minskad skuldbörda och en återgång till tillväxt, deklarerade Jean-Claude Juncker högtidligt.

Grekland torde få sina pengar på luciadagen den 13 december, så det akuta problemet löstes, men också på längre sikt. Den grekiska statsskulden ska ner med 40 miljarder fram till år 2020 eller med 20 procent.

Grekland får ytterligare två år på sig från 2014 till 2016 tills landet ska ha ett rejält överskott så att det kan börja avkorta skulderna. Grekland kommer troligen också att köpa tillbaka obligationer till ett pris som är cirka 28 procent av vad de sålde dem för i tiderna, vilket i praktiken innebär någon form av nedskrivning av skulderna.

Amorteringstiden på lånen förlängs med 15 år. Och intäkterna för ECB:s obligationer returneras via medlemsländerna tillbaks till Grekland.

En viktig fråga är att sänka räntan till 2,5 procent på de gamla lånen, vilket är under den räntenivå som Finland och flera andra länder lånade pengarna för till Grekland. Och det här kanske leda till en het politisk debatt i Finland, det vill säga att Finland får en förlust på de utlånade pengarna.

Finansminister Jutta Urpilainen ville inte svara på några frågor om Greklandspaketet, varken då hon anlände i går eftermiddag eller då mötet var slut i natt. I ett skriftligt meddelande säger hon att "mötet var långt, hölls i god anda och att det var viktigt att få ett beslut till stånd. Med den här lösningen skapar man förutsättningar för att Grekland ska klara av sina skulder. Finlands villkor uppfylldes i förhandlingarna. Grekland beviljas inte några ytterligare lån."

EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn var synbart lättad efter gårdagens och nattens utdragna förhandlingar.

Greklands finansminister Jannis Stournaras sade för sin del så här till Yle Nyheter.
-Det finns positiva och oväntade element i paketet som den stora sänkningen av räntan, uppskov med räntebetalningen och amorteringen. Det var element som marknaden inte hade förväntat sig, säger finansminister Stournaras.
-Jag känner mig bättre på något sätt då jag beger mig hem efter så många tröttsamma månader, säger Greklands finansminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes