Hoppa till huvudinnehåll

Havsytan kan stiga med en meter till seklets slut

Vy från Fabriksudden i Hangö
Vy från Fabriksudden i Hangö Bild: Yle/ Helena Rosenblad fabriksudden

Havsnivåerna stiger 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel har förutsett, skriver en grupp forskare i tidskriften Environmental Research Letters.

Enligt deras rapport visar satellitmätningar att havsnivåerna i snitt stiger 3,2 millimeter varje år. Det är betydligt mer än den ökning på två millimeter om året, som klimatpanelen IPCC har räknat med. Skillnaden kan förklaras med att klimatpanelen inte beaktade att glaciärerna i Grönland och Sydpolen smälter.

Nu tror forskarna att havsytan kan stiga med bortåt en meter fram till seklets slut. Det betyder problem för många tättbefolkade kustområden och flera hundra miljoner människor i världen kan bli klimatflyktingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes