Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda i bombattentat i Damaskus

Bild: AFP / Lehtikuva jaramana

Över 50 människor dödades i dag i en serie bombattentat i en förort till Syriens huvudstad Damaskus dödades. Över etthundra människor skadades.

Det samtidigt som de syriska rebellerna uppges ha skjutit ner ett av regimens stridsflyg och tycks vinna terräng överlag.

Syriska TV-bilder visar stor förödelse i de trånga gränderna i förorten Jaramana, strax öster om huvudstaden Damaskus. Raserade husfasader, krossade bilar och lik.

Först detonerade en kraftig bilbomb och då människor rusade fram för att hjälpa de skadade så detonerade följande bilbomb strax intill. Utöver de explosionerna så ska samma förort ha skakats av ett par mindre sprängattentat ungefär samtidigt.

Jaramana beskrivs som en regimtrogen trakt, där en stor del av invånarna är kristna eller druser, minoritetsgrupper som ofta föredrar Al-Assad-regimen framom fruktade sunni-islamistiska rebellgrupper. En del av dem som bor i förorten har flytt dit från andra i Syrien. Jaramana har drabbats av tre bombdåd tidigare under hösten.

Samtidigt uppges rebeller ha skjutit ner ett syriskt stridsflyg i Aleppo-provinsen i norr, i går lyckades rebeller skjuta ner en stridshelikopter.

Den senaste tiden har Fria syriska armén och andra rebellgrupper gjort stora framsteg, intagit militärbaser och lagt beslag på mera vapen. Bland rebellgrupperna finns i tilltagande grad militanta islamister.

Läs också Finländare misstänks strida i Syrien

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes