Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors understöder sluten golfklubb

Finnish masters, 2011
Golfbanorna i Tali. Finnish masters, 2011 Bild: YLE finnish masters

Ett lån på 240 000 euro till Helsingfors golfklubb fick vänsterpartierna att ilskna till ordentligt i fullmäktige i går.

- Det är fråga om ett lån till en klubb som bara godkänner vissa välbeställda människor som medlemmar. Jag tror att minister Jan Vapaavuori och stadens idrottsdirektör Anssi Rauramo som är aktiva inom klubben har råd att få det här lånet från banken, säger Yrjö Hakanen (FKP).

Lånet på 240 000 euro är på tio år och redan tidigare har staden lånat 533 000 euro till golfklubben ur stadens idrottsfond på 9,9 miljoner euro.

Golfklubben behöver pengarna för att rusta upp förfallna byggnader som finns på golfbanan vid Tali gård.

Viktigt att stöda golfklubben

Juha Hakola (Saml) som själv är en aktiv golfspelare i Nordsjö golfklubb tycker att staden självklart ska låna pengar åt golfklubben.

- Jag anser att det är viktigt att byggnaderna på området hålls i gott skick och därför ska staden bevilja det här lånet.

Men det är ju bara golfspelarna som har nytta av att området är fint?
- Det är fråga om stadens egendom, som golfklubben hyr. Det är inte motiverat att låta det förfalla och enligt mig finns inga andra användningsmöjligheter för de här byggnaderna. Vem som helst kan dessutom spela golf där. Man behöver inte vara medlem, påpekar Hakola.

Silvia Modig (VF) håller inte med.

- Det är få som har råd att spela golf eftersom det är en så dyr sport, säger hon.

Fullmäktige godkände i samband med beviljandet av lånet en kläm om att staden ska utreda om man kan öppna golfbanan för allmänheten.

Läs också