Hoppa till huvudinnehåll

SD-riksdagsledamot avgår - stödet ökar trots kriser

Partiledare Jimmie Åkesson har haft fullt upp med partikamraters beteende. Understödet pekar ändå uppåt. Bild: EPA / Fredrik Sandberg jimmie åkesson

Så sent som igår framkom det att Sverigedemokraternas Lars Isovaara polisanmälts för rasistiska kommentarer. Han meddelade i dag att han avgår som riksdagsledamot. Ändå fortsätter stödet för SD att öka.

En opinionsmätning som svenska TV4 och undersökningsföretaget Novus gjort visar att Sverigedemokraterna nu är populärare än någonsin. Trots den senaste tidens skandaler stöder 8,6 procent av väljarna partiet. Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger att det inte behöver vara dåligt för understödet att Sverigedemokraterna visat sig vara ett mer eller mindre främlingfientligt parti. Tvärtom.

- Om Expressens avslöjande haft någon påverkan alls så har det stärkt Sverigedemokraterna, skriver Sjöström i en analys för Svenska Dagbladet.

Grymtade mot vakt

Tidningen Expressen rapporterade igår att riksdagsledamoten Lars Isovaara polisanmälts för rasistiska kommentarer om en vakt i riksdagshuset. En vakt av utländsk härkomst vägrade släppa in Isovaara, varvid riksdagsmannen hade spottat och grymtat som en gris mot vakten. Själv säger Isovaara att han möjligtvis snyftade.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson meddelade i dag att Isovaara inte kommer att fortsätta på sin post. Den största orsaken sägs vara att Isovaara gått ut till Åkesson med felaktiga uppgifter om hur hans väska blivit stulen.

Isovaara påstår att han varit berusad på stan och blivit rånad, varefter han försökte ta sig in till riksdagshuset utan passerkort. Polisen hittade dock väskan med Isovaaras legitimation i en restaurang, trots att både Isovaara och Åkesson talat för att Isovaara rånats av två invandrare.

Inte heller Isovaaras ersättare har ett fläckfritt förflutet. Den 24-årige Markus Wiechel dömdes förra året för förtal efter ett blogginlägg riktat mot en ung vänsterpolitiker, skrev Norrköpings Tidning.

Även om Sverigedemokraternas väljarstöd inte påverkats negativt av vare sig järnrör eller stöldanklagelser, kan förfarandena påverka på ett politiskt plan. Det skriver Niklas Orrenius i en kolumn för Expressen.

#isovaara på Twitter

Läs också