Hoppa till huvudinnehåll

"Vi är stolta över att Finland stöder oss"

De finländska palestinierna Haitham Hanna och Yehia el Sayed är hoppfulla inför kvällens omröstning i FN:s generalförsamling om Palestinas status.

De är glada över att Finland beslutat att stå på palestiniernas sida.

- Det känns bra. Jag är stolt över Finland, säger Yehia el Sayed som aldrig har bott i sitt eget land. Han är född och uppvuxen i ett flyktingläger i Libanon. Till Finland flyttade han för åtta år sedan.

-Det är viktigt att hela världen erkänner Palestina. Vi är det enda folket i världen utan land. Vårt land har varit ockuperat i 65 år, säger han.

Mycket tyder på att det blir ett ja. Palestina är redan erkänt av en majoritet av världens länder. I motståndarlägret finns USA men också en stor del av Europa. Men den här gången verkar många viktiga europeiska länder som Frankrike och Storbritannien stöda palestinierna vilket är en stor diplomatisk förlust för Israel.

Också Tyskland som av historiska skäl stött Israel avstår i kväll från att rösta.

Hoppas på rättvisa

Tidigare har palestinierna haft observatörsstatus i FN genom befrielserörelsen PLO men om kvällens omröstning i generalförsamlingen går igenom får Palestina status som obervatörsstat. Det ger palestinierna tillträde till flera FN-organ och rätt att anmäla brott till internationella brottmålsdomstolen.

- Då kan vi äntligen ställa Israel inför rätta för alla brott landet begått, säger Haitham Hanna som bott i Finland i 28 år men som är hemma från Västbanken.

- Alla palestinier är säkra på att [PLO-ledaren Jasser] Arafat dödades av Israel, säger Yehia el Sayed och tillägger att de nu hoppas få rättvisa.

Läs också:
FN röstar om Palestinas status
Finland stöder Palestina i FN

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes