Hoppa till huvudinnehåll

En annorlunda klapp

Henrik Olkinuora och Jessica von Bondsdorff Bild: Yle/Nina Sederlöf henrik olkinuora

Idag uppmärksammas köp inget-dagen. En dag då man kan ta tillfället i akt och fundera på hur och vad man konsumerar. Varför inte köpa en get till en familj i Afrika? Eller starta egen insamling på nätet för att hjälpa de mindre bemedlade? Men vilken ska man välja?

- Jag ser inte någon konkurrens mellan olika organsisationer. Vi strävar ju alla efter samma sak, en bättre värld! Det är mera de materiella, ytliga gåvorna som vi konkurrerar med, säger Jessica von Bondsdorff, marknadsföringsplanerare på Röda Korset.

- Jo, det finns ingen konkurrens. Vi hoppas på ett samarbete, säger Henrik Olkinuora, som grundat jelpi.fi.

Ge gröt till en by

För 10 euro kan du mätta många munnar.

- En av våra etiska gåvor innebär gröt för en hel by. Det är och har varit en mycket populär alternativ julklapp, säger von Bondsdorff.

- En online-insamlingstjänst erbjuder ett alldeles nytt sätt att påverka välgörenhetsorganisationer i Finland. Istället för att få presenter på födelsedagen kan man be sina vänner och familj att göra doneringar via insamlingssidan, säger Olkinuora.