Hoppa till huvudinnehåll

Hur får vi mjölk och mjölkprodukter?

Utan kon hade Finland inte blivit världens nordligaste jordbruksland. Mjölken var länge Finlands stolthet. Alla finska barn drack mjölk och mycket mjölk. Och program kring mjölk var vanliga i Skol-tv.

I Kor och mjölk i 5000 år från 1978 får vi en djupanalys av kornas och mjölkens betydelse i historien. Utan kon hade Finland inte blivit världens nordligaste jordbruksland. Kons status har alltid varit hög. Programmet talar om mjölkprodukter, mjölkgårdas. Om kon som ger mjölk och kött. Och om situationen i Finland 1978 i förhållande till antikens Grekland. Ostkonsumtionen har t.ex. stigit markant.

Men hur och vart tar mjölken vägen? Det får vi veta i Skol-tv från 1989 där vi besöker Hemholmens mejeri, och i Pussel från 2002.

Den finska lantrasen har varit viktig för Finland, men många oroar sig för att den skall dö ut. T.ex. konstnären Miina Äkkijyrkkä (senare Liina Lång).

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet