Hoppa till huvudinnehåll

Hur får vi mjölk och mjölkprodukter?

Utan kon hade Finland inte blivit världens nordligaste jordbruksland. Mjölken var länge Finlands stolthet. Alla finska barn drack mjölk och mycket mjölk. Och program kring mjölk var vanliga i Skol-tv.

I Kor och mjölk i 5000 år från 1978 får vi en djupanalys av kornas och mjölkens betydelse i historien. Utan kon hade Finland inte blivit världens nordligaste jordbruksland. Kons status har alltid varit hög. Programmet talar om mjölkprodukter, mjölkgårdas. Om kon som ger mjölk och kött. Och om situationen i Finland 1978 i förhållande till antikens Grekland. Ostkonsumtionen har t.ex. stigit markant.

Men hur och vart tar mjölken vägen? Det får vi veta i Skol-tv från 1989 där vi besöker Hemholmens mejeri, och i Pussel från 2002.

Den finska lantrasen har varit viktig för Finland, men många oroar sig för att den skall dö ut. T.ex. konstnären Miina Äkkijyrkkä (senare Liina Lång).

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.