Hoppa till huvudinnehåll

Grekland köper skuldpapper - minskar sin skuld

Bild: Yle greklandskrisen

Grekland erbjuder sig att köpa tillbaka skuldpapper av privata placerare till ett pris som understiger det nominella värdet. På det sättet strävar man efter att minska landets skuldbörda med 20 miljarder euro.

Grekland erbjuder sig att köpa skuldpapper till ett värde som är mellan 32-2 - 40,1 procent av det nominella värdet. Den grekiske finansministern Yannis Stournaras har hoppats mycket på återköpen. Enligt Stournaras är det en nationell skyldighet för Grekland att köpa tillbaka statsobligationer.

Pengarna för återköpen kommer från den tillfälliga europeiska krisfonden. Att köpa tillbaka skuldpapper är ett av de villkor som Grekland måste fylla för att få nästa rat av EU:s och IMF:s stödlån. Den rat som ska betalas i december går på 34,4 miljarder euro. Grekland behöver pengarna för att undvika konkurs.

Läs också Merkel utesluter inte grekisk skuldavskrivning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes