Hoppa till huvudinnehåll

Eftis i Kimito har rekordmånga barn i år

Oskar Lönnroth, Tony Tikkanen och Johan Nyman visar hur de gör om det blir för ljudligt på eftis. Bild: YLE/Monica Forssell eftisbar i kimito


I år har eftermiddagsvården i Kimito hela fyrtiotvå inskrivna barn. Ett trettiotal barn brukar vara på plats samtidigt och sedan början av hösten är platsen ungdomsgården Banan.

Eftis fanns tidigare i Amosparkens skola men eftersom skolan i dag behöver alla rum för undervisning har eftis flyttat till ungdomsgården, cirka en kilometer från den svenska lågstadieskolan och ett stenkast från den finska skolan.

Överlag fungerar samarbetet med ungdomsgården bra, säger föreståndare Kati Bergström. Men visst längtar man efter riktigt egna utrymmen där leksaker, teckningar och projekt kan stå framme till följande dag.

Nu måste allting städas undan vid dagens slut. Eftis har inte heller någon egen gård eller egen matsal utan utnyttjar den intilliggande skolgården och matsalen i högstadiet.

Ett bekymmer utgör också ljudnivån i ungdomslokalen. Lokalen saknar ljuddämpande akustikskivor och med trettio små skolelever som tjoar och tjimmar i ett ekande rum, är det lätt hänt att ljudnivån blir alltför hög.

När nya daghemmet Barnbyn blir färdigt kommer eftermiddagsvården att flytta till det nya dagiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland