Hoppa till huvudinnehåll

"Orealistiskt övervaka 6 000 banker"

EU-ländernas finansministrar lyckades inte i dag i Bryssel enas om detaljerna hur en europeisk banktillsynsmyndighet ska fungera. Tyskland har backat och anser att det är orealistiskt att en alleuropeisk banktillsyn skulle kunna övervaka alla 6 000 banker i unionen.

EU:s finansministrar har diskuterat hur övervakningen av banker ska kunna skärpas. Övervakningen skulle enligt planerna omfatta bland annat en banktillsynsmyndighet och en finansiell transaktionsskatt. Finland stöder inte förslaget om transaktionsskatt.

Orealistiskt att övervaka 6 000 banker

EU-ländernas finansministrar har på sistone träffats en gång i veckan. Det finns ingen ände på problem som ska lösas. I dag klämde skon kring banktillsynen. I somras beslöt ju ett toppmöte i all hast att en europeisk banktillsyn måste grundas som villkor för att bevilja nödställda banker direktstöd ur krisfonderna. Och ett beslut borde fås till stånd före årsskiftet.

Tysklands finansminister Wolgang Schäuble varnade i dag för att det inte är realistiskt att en banktillsynsmyndighet övervakar hela 6 000 banker. Banktillsynsmyndigheten ska verka inom ramen för Europeiska Centralbanken ECB. För Finland är det viktigt att banktillsynsmyndigheten hålls åtskild från ECB:s monetära politik.

För Sverige är det här fortfarande en svår nöt att knäcka eftersom landet inte är euromedlem. Banktillsynen ska verka inom ECB.

Finansministrarna måste nu försöka hitta en lösning. Den definitiva tidsfristen är vid årsskiftet om EU vill behålla förtroendet på marknaden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes