Hoppa till huvudinnehåll

Partidag bejublar Merkel

Bild: EPA/JULIAN STRATENSHULTE cdu

De tyska kristdemokraterna står stadigt bakom sin partiledare Angela Merkel. Under den pågående partidagen omvaldes Merkel med nästan 98 procent av rösterna och allt man gör inom partiet verkar för tillfället ha bara ett mål, nämligen att se till att Merkel förblir förbundskansler också efter det kommande valet. Samtidigt höjs ändå röster för att partiet är mer än bara Merkel.

Total Merkelshow. Aldrig tidigare har en partidag gett henne ett lika starkt stöd och aldrig tidigare har man applåderat lika länge efter att hon hållit sitt tal. Nästan åtta minuter.
Det tyska kristdemokratiska partiet, CDU, personifieras allt starkare i förbundskanslern och på partidagen i Hannover kretsar det mesta kring att ytterligare stärka Merkels position inför förbundsdagsvalet i september. Frågor som kunde störa och leda till bråk inom partiet har medvetet lämnats bort från programmet.

Profil i stället för person
Att satsa allt på den populära förbundskanslern må vara ett klokt beslut av CDU, men det finns också de som inte är helt nöjda med den valda linjen.
– Om målet med valkampen endast är att se till att Angela Merkel blir omvald är det absolut för lite. Jag vill mer och för det behöver partiet en klar profil, säger förbundsdagsledamoten Thomas Bareiß.
I de kretsar som Bareiß rör sig vill man slå in på en mer konservativ linje än vad förbundskanslern representerar. Profil betyder bland annat att satsa på familjen och att inte lägga ner så mycket pengar på till exempel nya dagisplatser.

Kräftgång i storstäderna
Bland de mer liberala inom partiet är man överens om att det är åsikter som de här, som håller på att göra CDU till ett småstads- och landsbygdsparti. I många av de tyska storstäderna har man i dagens läge mycket lite att hämta.
– Partiet måste öppna sig för kvinnorna och invandrarna. Vi måste också på allvar börja fundera över hur den sociala rättvisan ska se ut i framtiden, säger Julia Klöckner, som igår valdes till en viceordförandepost inom partiet.

Den enda frågan som i Hannover kunde ha lett till en viss nyprofilering sköts ändå effektivt ner. Registrerade homosexuella par kommer inte att få samma skatteförmåner som gifta heterosexuella par. Också här valde partiet att följa förbundskansler Angela Merkels linje.

Läs också