Hoppa till huvudinnehåll

Ulla-Lena Lundberg skriver varken sanning eller fiktion

Det blir svårigheter om man skriver ren dokumentär och det blir svårigheter om man skriver hel fiktion, säger författaren Ulla-Lena Lundberg. Hon debuterade redan som sjuttonåring.

Informationsruta

Författaren Ulla-Lena Lundbergs verk "Is" fanns bland de sex som kandiderar för årets Finlandiapris i litteratur och Tarja Halonen valde den 4 december Ulla-Lena Lundbergs bok till pristagare

Ulla-Lena Lundberg debuterade som 15-åring 1962 med diktsamlingen Utgångspunkt. Därefter har hon, vid sidan av lyrik, även skrivit romaner, rese- och faktaböcker och hörspel. Under 1970-talet tillbringade hon långa perioder i Afrika. Hon har studerat etnologi och religionsvetenskap vid Åbo Akademi och hennes böcker om Åland och Kökar och om sjöfartstraditionerna, Leo, 1989, Stora världen, 1991 och Allt man kan önska sig, 1995, uppmärksammad.

Ulla-Lena Lundbergs roman Is skildrar en ung prästfamiljs öde på "Örarna" strax efter kriget. Vi återknyter kontakten med familjen Kummel som stod i fokus i Lundbergs roman Marsipansoldaten (2001).

Det är den nyblivna prästen Petter Kummel och hans familj som står i centrum för handlingen. Prästen är efterlängtad av såväl klockare och väktare som aktiva församlingsbor och medlemmar av kyrkofullmäktige, och prästen är för sin del ivrig att göra sig hemmastadd i det lilla ösamhället.

Hur mycket av Lundberg finns i familjen Kummel, undrar redaktör Anna Dönsberg?

Ulla-Lena Lundebrg säger att hon byggt upp berättelsen med sin egen släkt i bakhuvudet. Så fungerar fiktion, vi tar något som existerar och gör fiktion av det. Men fiktionen är mera sann än verkligheten.

Ulla-Lena Lundbergs pappa dog när hon var ett halvt år. Hon har inga minnen av honom, endast brev, predikningar,artiklar och vad andra berättat. Så egentligen är han en fiktiv person för henne.

Det tog henne 60 år att få sin roman färdig för hon behövde perspektiv och distans.

Kring romanen Is diskuter också Johan Eklöf som varit kyrkoherde på Houtskär. Han känner igen sig i Petter Kummel. Samt Elisabeth Nauclér är Ålands ledamot av riksdagen.

Orterna Kökar och Lemland, Åland är livsnödvändiga för Ulla-Lena Lundberg. Också trilogin om seglationens framväxt pendlar mellan sanning och fiktion. Skonerten Leo har funnits på riktigt, men blir här en symbol för kaptitalismen. Författaren gör sin egen berättelse. Ulla-Lena Lundbergs tankar kring Leo är fascinerande.

Ulla-Lena Lundberg debuterade redan som 15-åring 1962 med diktsamlingen Utgångspunkt. I radioprogrammen från 1965 och 1967 får vi höra den unga Ulla-Lena Lundberg vinna både poesi- och prosatävling samt diskutera med en annan ung författare Johan Bargum.

Lundberg samtalar 1974 med en trogen läsare, som undrar varför hon flyttat till Borgå efter att ha levt i Japan i Världen. Hon talar också om hur det att vara en ung författare.

Ulla-Lena Lundberg talar 1986 om världen och bushmän och naturfolk i anknytning till Sand.

Text: Marit Lindqvist, Mi Wegelius och Ida Fellman

Kultur

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet