Hoppa till huvudinnehåll

Församlingsmedlemmarna blir av med Kyrkpressen

Pojo kyrka
Också församlingsmedlemmarna i Pojo blir utan kyrkans tidningar Pojo kyrka Bild: YLE/Minna Almark pojo församling,Raseborg,Pojo, Raseborg

De flesta församlingar i Raseborg slutar prenumerera på Kyrkpressen och Kotimaa till sina medlemmar. Enligt kyrkoherden i Ekenäs församling handlar det om att solidariskt spara.

– Orsaken till att prenumerationerna på tidningarna Kyrkpressen och Kotimaa avslutas är enbart ekonomisk, säger kyrkoherde Anders Lindström i Ekenäs församling.


Anders Lindström, kyrkoherde i Ekenäs
Anders Lindström är kyrkoherde i Ekenäs Lindström. Anders Lindström, kyrkoherde i Ekenäs Bild: Yle/Marica Hildén anders lindström,Raseborg,Ekenäs

Totalt måste församlingarna i Raseborg spara in 150 000 euro - och det råkar vara ungefär den summa som prenumerationerna på Kyrkpressen och Kotimaa kostar. Ett alternativ hade varit att höja kyrkskatten men det ville inte kyrkofullmäktige. Ett annat alternativ hade varit uppsägningar, säger Lindström.

– På det här sättet behöver vi inte säga upp folk. Samtidigt har vi här i Ekenäs flera vakanta tjänster som inte är besatta på grund av anställningsstopp, så personalen gör redan sitt för att spara, säger han.

Mera sparbehov finns

Trots inbesparingarna på 150 000 euro är samfällighetens budget fortfarande 200 000 euro på minussidan. Anders Lindström hoppas att omorganiseringen av församlingarna kunde ske så snabbt som möjligt för att på det sättet få budgeten i skick.

Snappertuna går mot strömmen

Det är de enskilda församlingarna som har fattat beslutet om att avsluta prenumerationerna på Kyrkpressen och Kotimaa - men det fanns en gemensam tanke bakom, säger Anders Lindström.

– Den gemensamma kungstanken har varit att vi solidariskt säger upp prenumerationerna.

Det är enbart Snappertuna församling som har beslutat att spara på andra sätt i stället. Enligt församlingens kyrkoherde Markus Weckström är Kyrkpressen en viktig informationskälla.

Markus Weckström är kyrkoherde i Snappertuna
Markus Weckström är kyrkoherde i Snappertuna församling. Markus Weckström är kyrkoherde i Snappertuna Bild: Yle/Johan Nordström snappertuna kyrka

– Alla församlingar har inte samma resurser för information. Tidningen är också en bra kanal mellan församlingsmedlemmarna och resten av det kyrkliga Svenskfinland, säger Weckström.