Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö stad sparkar åtta

kaskö centrum
kaskö centrum Bild: YLE/ Jukka Tyni kaskö centrum

Åtta personer sägs upp i Kaskö stad och ett flertal får sina tjänster ändrade till deltidsanställningar. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna i Kaskö stad, som stadsstyrelsen behandlade i samband med budgeten på tisdagen.

Med de här åtgärderna kommer Kaskö att göra en inbesparing på 450 000 euro per år. Stadsdirektör Marlene Svens beskriver de senaste två månaderna som tunga.

Värst drabbas finska skolväsendet, som blir utan högstadium och flera lärare sägs upp. Stadsstyrelsen föreslår att högstadiet dras in från och med 1 augusti 2013.
- Det är en väldigt stor sak. Många av de lärare nu sägs upp har jobbat där många år. Sen är det en hel del inbesparingar på tekniska sektorn, lite på övriga delar inom bildningsväsendet och grundtryggheten. Det berör nog alla sektorer, men kanske mest högstadieskolan, säger Svens.

De enda som enligt förslaget kan bli permitterade är stadens ledningsgupp som får välja mellan att byta semesterpengen mot ledig tid, ta oavlönad tjänstledighet eller permittering 4 veckor 2013 och 4 veckor 2014.
Stadsfullmäktige fattar beslut om inbesparingsåtgärderna nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten