Hoppa till huvudinnehåll

Mångkulturell Vårt land

Minna Rainio, Mark Roberts
Minna Rainio, Mark Roberts Bild: YLE/Marit Lindqvist mark roberts

På Fotografiska museet i Helsingfors kan man som bäst ta del av Minna Rainios och Mark Roberts installation/videoverk ”Vårt land” där icke-infödda finländska medborgare sjunger Finlands nationalsång på såväl finska som svenska.

Både Minna Rainio och Mark Roberts jobbar med att kombinera konceptuell konst och dokumentär konst som utgår från olika sociala och politiska frågor och konstnärsduon har tidigare bland annat behandlat tematiska helheter som gränsen mellan Finland och Ryssland, flyktingarnas upplevelser i Finland och den internationella kvinnohandeln.

För en tid sedan bodde Rainio och Roberts i USA där konstnärsduon arbetade på ett projekt kring den rasism och de fördomar som finländska emigranter upplevde i USA i början av 1900-talet. Plötsligt kunde konstnärerna se paralleller till hur utlänningar blir behandlade i Finland idag.

Mark Roberts understryker att man ville lyfta fram frågan om mångkultur på ett positivt sätt, och Roberts påpekar också att de som medverkar i videofilmen förvisso är födda utomlands, men att de numera har finskt medborgarskap – vilket gör dem till finländare, en del av oss.

Finlands nationalsång "Vårt land" (Maamme laulu) och frågan om vem som är eller tillåts vara en del av detta vi blev den naturliga utgångspunkten för installationen i och med att man ofta definierar ett land via symboler som flaggan och nationalsången, säger Mark Roberts. I synnerhet som frågan om just den finländska nationalsången är komplex: musiken är skriven av en tysk invandrare, Fredrik Pacius, och texten är skriven på svenska av Johan Ludvig Runeberg – dessutom sjungs både Estlands nationalsång och den livländska nationalsången till samma melodi.

Marit Lindqvist har träffat Minna Rainio och Mark Roberts:

Videoverket Vårt land visas på Fotografiska museet i Helsingfors t.o.m. den 6 januari, men imorgon, på självständighetsdagen, kan man också se Minna Rainios och Mark Roberts videoverk på Esplanadestraden i Helsingfors.

Finlands fotografiska museum

Rainio & Roberts webbplats

Läs också