Hoppa till huvudinnehåll

Va sa dom i radion?

Bild: Yle/Nina Bergman yle åbolands morgonmöte

Hur man ska få svåra och ofta komplicerade saker begripliga i radio är en av de största utmaningarna för en nyhetsredaktion. Utmaningen gäller givetvis också på webb och tv, men inte i så hög grad som då vi inkluderar radio.

I radion har lyssnaren bara en enda chans att uppfatta det viktiga (förutsatt att man inte i efterhand går in på arenan och lyssnar en gång till) i jämförelse med en tidningstext eller en webbtext. I radion går det inte att gå tillbaka i texten och kolla upp någonting som i en tidningstext, det går inte heller att visa stapeldiagram eller annan grafik som på webben eller i tv.

Radion är direkt och nära dig, men det gäller att säga saker på ett rakt och enkelt sätt för att lyssnaren genast ska kunna ta det till sig. För att det ska vara bra radio ska det låta spontant och inte inövat, men en bra berättelse blir till först efter att man som reporter förstår det man gör och kan vara påläst och efter det lyckas få det att låta spontant. Det som verkar spontant och enkelt döljer för det mesta ett digert arbete och mycket förberedelse.

Vi har under det här året jobbet mycket med att låta spontana och samtidigt få det vi säger att bli begripligt. Ofta handlar det om att gå ”pang på rödbetan” och föreställa sig att man berättar det viktiga för en god vän till exempel. Inom ramen för vanlig kommunikation är det naturliga att man berättar det viktigaste först och det som är kärnan i det man vill säga. Här gäller det att tänka på riktningen, det vill säga att leva sig in i att man faktiskt vill berätta just det här för en speciell mottagare.

För att komma ett steg vidare här jobbar vi givetvis intensivt med vår egen språkvårdare, men vi har också samarbete med Åbo Akademi på flera olika plan. Att göra det svårbegripliga begripligt kan ofta ha med t ex aktuell forskning att göra eller annars bara komplicerade områden som ständigt utvecklas. Här behöver vi förkovra oss så att vi på ett snabbt och enkelt sätt kan sätta oss in i olika saker.  

Då det gäller Åbo Akademi är vår uppgift att göra den aktuella forskningen begriplig, men vi vill samtidigt också redogöra och analysera det som händer på en av de största arbetsplatserna i Svenskfinland. Här är vårt uppdrag mångfasetterat och i samtliga fall har vi nytta av ett fungerande utbyte med kommunikationsavdelningen vid ÅA. Vi är i en ständig kontakt med dem och dessutom har vi under det gångna året bjudit in en del forskare som har kunnat ge oss en snabblektion i det senaste.  

Det här är ett arbete och en utmaning som ständigt pågår och det är just det som gör det här jobbet så givande, så levande och intressant. Tack till alla som hjälper oss att bli bättre på det här och att bättre kunna utöva vårt värv, i allmänhetens tjänst!
 
Exempel på våra ÅA-kontakter under det gångna året.

Forskardoktor Kim Holmberg om marknadsföring via sociala medier
Docent i marinbiologi Johanna Mattila om miljöaspekter och Östersjön
Akademilektor Johan Werkelin om alternativa förbränningsprocesser
Professor Markku Suksi om svenska språkets ställning och vilka uppgifter som är offentliga
Professor Alf Rehn om kreativitet och framtida varumärken
Universitetslektor Karolina Söderlund om hur man analyserar budgetuppgifter, bokslut mm .
 

Läs också

Vardagsäventyr

 • Firande tennisförening med växtvärk

  Fyra välskötta, rektangulära grusbanor ligger tätt intill varandra. Banorna gapar tomma men lyser jämnt orangea i det mulna förmiddagsljuset. Bristen på snö och is får dem att se nästan spelbara ut trots att det är slutet av december.

 • "Det är ett viktigt jobb, men inget jag går och berättar öppet om"

  Parkeringsvärd J. har redan i sju år arbetat som…ja, som vad då? Jag hade ringt Q-Park för ett arbetsplatsbesök, för jag ville veta mera om arbetet med privat parkeringsövervakning. Och jag ville veta vad för slags personer som vill göra ett jobb, som är bespottat och ofta hatat.

 • Milli behövs fortfarande

  Milli finns till för personer som använder sprutdroger.

  Nilla Hansson besökte hälsorådgivningsbyrån Milli på Aningaisgatan i Åbo. Milli finns till för personer som använder sprutdroger och deras anhöriga.

 • "Använd tandtråd, gott folk!"

  Då jag kliver in på den nyöppnade tandläkarmottagningen i S:t Karins faller blicken genast på en skål med lite julgodis. Eh, godis? Haha, kunderna har faktiskt frågat vad vi har för motiv då vi bjuder på choklad i väntrummet. Men det gör vi bara för att det snart är jul, skrattar tandläkaren.

 • Ett besök på Alla Nyheters Moderskepp BBC

  För surfaren kanske det är "North Shore" på O'ahu på Hawaii och för historieälskaren är det troligen Rom. Men för den som jobbar med tv, radio och framförallt nyheter, är det ett ställe som på står högt, om inte högst, på önskelistan över av platser att besöka - British Broadcasting Corporation, eller BBC i London.

 • Salongen som är mer än en frissa

  Stina Liman slår sig ner i frisörstolen och fäller ner sitt långa röda hår. Hon ska på audition i morgon och vill att håret ska vara i toppskick. Frisören Petra Salmi som i december öppnat upp sin drömsalong tar saxen i handen och sätter i gång.

 • Statliga verk och skolornas huvudvärk

  Finland består av en uppsjö av statliga verk som kanske inte alla gånger är så lätta att greppa. Ett av dessa verk är Regionförvaltningsverket som jag jobbade för en dag.

 • Tillbaka till skolbänken

  Hyvää huomenta! Så låter det i högtalarna när skoldagen inleds i högstadiet Puropellon koulu i Åbo en gråmulen decembermorgon.

 • ”Det hör inte hit!”

  Hon står framför altaret och bänkarna fylls av förväntansfulla barn och vuxna. Det är dagen före skolavslutning och skolgudstjänsten är ett säkert tecken på att sommarlovet står inför dörren.

 • På talko i storköket

  Då jag lovade ställa upp som frivillig vid Samstämt 2013 – Spelmans- och folkdansstämman i Pargas den 7-9.6.2013, så visste jag inte direkt vad de väntade av mej. Men, ganska snabbt fick jag klart att det var på kökssidan man behövde hjälp, och så blev det.

 • Äldrevård på distans

  Tänk dig att sitta på en ö långt ute i Skärgårdshavet och ändå kunna umgås med t.ex. en person i Västanfjärd eller på något helt annat ställe.

Nyligen publicerat - Vardagsäventyr

 • Ön är som en schweizerost

  Urban exploration på Hangö Udd

  På min Tour de Svenskfinland har jag kommit till Öby på Hangö Udd. Ett fantastiskt ställe för att idka urban exploration.

 • Firande tennisförening med växtvärk

  Fyra välskötta, rektangulära grusbanor ligger tätt intill varandra. Banorna gapar tomma men lyser jämnt orangea i det mulna förmiddagsljuset. Bristen på snö och is får dem att se nästan spelbara ut trots att det är slutet av december.

 • Milli behövs fortfarande

  Milli finns till för personer som använder sprutdroger.

  Nilla Hansson besökte hälsorådgivningsbyrån Milli på Aningaisgatan i Åbo. Milli finns till för personer som använder sprutdroger och deras anhöriga.

 • "Det är ett viktigt jobb, men inget jag går och berättar öppet om"

  Parkeringsvärd J. har redan i sju år arbetat som…ja, som vad då? Jag hade ringt Q-Park för ett arbetsplatsbesök, för jag ville veta mera om arbetet med privat parkeringsövervakning. Och jag ville veta vad för slags personer som vill göra ett jobb, som är bespottat och ofta hatat.

 • Tillbaka till skolbänken

  Hyvää huomenta! Så låter det i högtalarna när skoldagen inleds i högstadiet Puropellon koulu i Åbo en gråmulen decembermorgon.

 • "Använd tandtråd, gott folk!"

  Då jag kliver in på den nyöppnade tandläkarmottagningen i S:t Karins faller blicken genast på en skål med lite julgodis. Eh, godis? Haha, kunderna har faktiskt frågat vad vi har för motiv då vi bjuder på choklad i väntrummet. Men det gör vi bara för att det snart är jul, skrattar tandläkaren.

 • Ett besök på Alla Nyheters Moderskepp BBC

  För surfaren kanske det är "North Shore" på O'ahu på Hawaii och för historieälskaren är det troligen Rom. Men för den som jobbar med tv, radio och framförallt nyheter, är det ett ställe som på står högt, om inte högst, på önskelistan över av platser att besöka - British Broadcasting Corporation, eller BBC i London.

 • Salongen som är mer än en frissa

  Stina Liman slår sig ner i frisörstolen och fäller ner sitt långa röda hår. Hon ska på audition i morgon och vill att håret ska vara i toppskick. Frisören Petra Salmi som i december öppnat upp sin drömsalong tar saxen i handen och sätter i gång.

 • Statliga verk och skolornas huvudvärk

  Finland består av en uppsjö av statliga verk som kanske inte alla gånger är så lätta att greppa. Ett av dessa verk är Regionförvaltningsverket som jag jobbade för en dag.

 • ”Det hör inte hit!”

  Hon står framför altaret och bänkarna fylls av förväntansfulla barn och vuxna. Det är dagen före skolavslutning och skolgudstjänsten är ett säkert tecken på att sommarlovet står inför dörren.

 • På talko i storköket

  Då jag lovade ställa upp som frivillig vid Samstämt 2013 – Spelmans- och folkdansstämman i Pargas den 7-9.6.2013, så visste jag inte direkt vad de väntade av mej. Men, ganska snabbt fick jag klart att det var på kökssidan man behövde hjälp, och så blev det.

 • Äldrevård på distans

  Tänk dig att sitta på en ö långt ute i Skärgårdshavet och ändå kunna umgås med t.ex. en person i Västanfjärd eller på något helt annat ställe.