Hoppa till huvudinnehåll

Vem är Sauli Niinistö?

Bild: Yle slottsbalen 2012

Sauli Niinistö föddes 1948 i Salo som det yngsta av fyra barn. Hans bror Kari Niinistö är professor i pedagogik, och brorsonen är De grönas förre ordförande Ville Niinistö.

Sauli Niinistö är jurist till utbildningen, med kandidatexamen från Åbo universitet 1974. Han blev vicehäradshövding 1977. Niinistö har varit hovrättsfiskal och hovrättsråd vid Åbo hovrätt, och drivit en egen advokatbyrå i Salo på 1980-talet.

1974 gifte han sig med Marja-Leena, född Alanko. Paret fick två söner, Nuutti, född 1975 och Matias, född 1980. Marja-Leena Niinistö omkom i en trafikolycka 1995. Sauli Niinistö har själv beskrivit tiden efter hustruns död i boken ”Viiden vuoden yksinäisyys”, alltså Fem år av ensamhet.

Efter det här sällskapade han i några år med tidigare riksdagsledamoten Tanja Karpela (Centern), som också var Miss Finland som yngre. Karpela och Niinistö förlovade sig 2003, men förhållandet tog slut året därpå.

2009 gifte sig Sauli Niinistö med Samlingspartiets informationschef Jenni Haukio. De hade då sällskapat i två år, men de höll förhållandet hemligt fram till bröllopet.

Jenni Haukios och Sauli Niinistös son Aaro föddes den 2 februari 2018.

Mera dramatik

2004 firade Sauli Niinistö och hans söner jul i Khao Lak i Thailand, när tsunamin svepte in över semesterorten. Niinistö och hans äldre son räddade sig upp i en elstolpe, där de hängde i ett par timmar. Niinistös yngre son och hans flickvän flydde upp på hotellets översta våning. Sauli Niinistö har skrivit boken "Hiljaisten historia" om sin tsunamiupplevelse. Intäkterna från boken skänktes till kyrkans diakonifond.

Också i övrigt har Niinistö varit generös när det gäller välgörenhet. Som avslutning på sin sista period som riksdagsledamot donerade Niinistö hela sin riksdagsmannalön på 120 000 euro. 2007 grundade Niinistö tillsammans med Hjallis Harkimo stiftelsen Tukikummit. Sauli Niinistö är fortfarande ordförande för stiftelsen.

Tidig politisk karriär

Den politiska karriären började i Salo på 70-talet. Han var aktiv inom kommunalpolitiken från 1976 till 1992. Han blev invald i riksdagen på tredje försöket 1987 – och beskrevs då av partikamraten Ilkka Kanerva som en typisk "enperiodsledamot". Men Kanerva blev inte sannspådd, utan Niinistö fortsatte stiga inom partiet. 1993 blev han ordförande för Samlingspartiet i Egentliga Finland, och 1994 efterträdde han Pertti Salolainen som partiordförande. 2003 lämnade Niinistö riksdagen, och började arbeta för Europeiska Investeringsbanken. Han gjorde comeback i riksdagen 2007. Han fick då 60 563 röster, vilket var det högsta röstetalet i riksdagens historia.

Niinistö har varit justitieminister och finansminister. Mellan 2007 och 2011 var han riksdagens talman, och irriterade somliga riksdagsmän genom sin sparsamma linje. Riksdagsledamöterna var tvungna att resa i andra klass och bo på billiga hotell. Niinistö besvarade kritiken med att bara den som själv föregår med gott exempel kan kräva att andra sparar.

Sauli Niinistö har haft en folklig framtoning under sin tid som riksdagsledamot och minister. På sin fritid tyckte Niinistö om att åka rullskridskor, och han var inte heller en ovanlig syn på olika uteserveringar. Själv kallade sig Niinistö för “puolivallaton leskimies”.

Ville inte bli president år 2000

Niinistö blev tillfrågad, men tackade nej till en kandidatur i presidentvalet år 2000. Han kandiderade för första gången i presidentvalet 2006, då under devisen Arbetarnas president. Niinistö gick vidare till andra omgången, men förlorade mot Tarja Halonen.

I presidentvalet våren 2012 gick Sauli Niinistö och Pekka Haavisto vidare till andra omgången. Niinistö fick 62,6 procent av rösterna, och tillträdde som president den 1 mars 2012.

I slutet av maj 2017 meddelade Sauli Niinistö att han ville ställa upp för omval i presidentvalet 2018, som kandidat för en valmansförening. Både Samlingspartiet och Kristdemokraterna nominerade dessutom honom som presidentkandidat. Under hela valrörelsen hade Niinistö överlägsna opinionssiffror, och den 28 januari fick han 62,7 procent av rösterna. Det var första gången sedan Finland 1994 införde direkt folkval som ett presidentval avgjordes redan i första omgången.

Sauli Niinistö kallar sig själv för borgare, och har i intervjuer förklarat att ordet för honom betyder politisk höger, rättvisa och individualism. I sina uttalanden har Niinistö poängterat sparsamhet, arbete och företagsamhet. Han har talat för att förkorta studietiden och låta pensionärer arbeta deltid.

#Slottsbalen

Använd hashtaggen #Slottsbalen när du postar om självständighetsdagen på Twitter, Facebook och Instagram.

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen