Hoppa till huvudinnehåll

Månresa ska kosta drygt en miljard euro

Bild: Nasa supermåne

Ett nytt amerikanskt företag ska börja bjuda ut kommersiella resor till månen. Företaget Golden Spike leds av en före detta Nasa-anställd och planerar att skicka kunder till destinationen redan år 2020.

- Vårt mål är att skapa ett tillförlitligt och förmånligt system som kan transportera människor från Jorden till månen, säger Gerry Griffin som är ordförande för Golden Spike.

Huruvida förmånlig resan blir kan diskuteras. Priset för en månresa för två beräknas bli ungefär 1,5 miljarder dollar, alltså 1,1 miljarder euro. Enligt företaget är det lika mycket pengar som Nasa i dag spenderar på obemannade månresor. Målgruppen är med andra ord företag, forskningsprojekt och välbärgade privatpersoner.

Golden Spike ska ta del av Nasas teknik och planering för sina resetjänster. För att projektet ska bli verklighet krävs ändå investeringar på drygt sex miljarder euro.

- Tre eller fyra resor räcker inte för att verksamheten ska bli lönsam men efterfrågan behöver inte vara gigantisk, säger vd:n Alan Stern.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes