Hoppa till huvudinnehåll

Trashanksmode i recessionstider?

Hur blint följer vi trender och hur viktig är klädseln för oss. Och vad händer i ekonomiskt kärva tider? Måste vi sluta följa trender eller kan vi utnyttja recessionen då vi skapar och köper kläder.

För stora pengar kan man, enligt programmet Trend, hos modehus investera hela sin garderob i trashankslooken: ojämna sömmar, trasiga fållar, håligheter som ser malätna ut.

Är det en smaklös parodi på en krass ekonomisk verklighet eller den rikas sätt att visa medkänsla, undrar programledare Marianne Nyman?

Vi får också höra hur män kan klä sig, vad en färgterapeut har att säga om finländares klädsel och varför vi alla följer trender enligt modeskapare Cay Bonde.

I "lama-tider" måste vara mer originell i hur man skall klä sig.

Kristina Saha, från modeskaparföreningen Musu, säger att man som klädskapare och -konsument bör återanvända kläder och utnyttja gamla idéer.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Guldfest, guldfest hela dan 2011

  Rusiga hockeylejon togs glatt emot av Finlands folk.

  Det var glada och rusiga hockeylejon och tränare som med guldmedaljer och pokal steg ner från flygplanet måndagen den 16 maj 2011. Och Finlands folk jublade och tog emot.

 • Guldfest i Helsingfors 1995

  Finländarna festade i flera dagar efter guldet i Globen,

  När resultatet från ishockeyfinalen 1995 var klart blev finländarna rusiga och glada och man festade i flera dagar. Så här togs hjältarna emot.

 • Finland klår Sverige 6-1 i drömfinal i VM 2011

  Halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen

  Nästan halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen mellan Finland och Sverige 2011. Finland slog Sverige med smått otroliga 6-1.

Nyligen publicerat - Arkivet