Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsmode genom tre decennier

När det gäller vad som är out och vad som är in är ungdomarna otroligt noga. Tre år gamla kläder är omöjliga att använda, menar ungdomarna 1984. Och hur klär man sig 1995 och 2003?

Polotöjor och cowboystövlar är totalt out menar man i Ekenäs högstadium 1984. Colleger och tröjor skall det vara. Svarta färger, låga klackar. När det gäller hårmodet experimenterar mera med permanent och färger. De unga jobbar extra för att få det man vill ha i klädväg. Om man vill ha bättre urval far man till Helsingfors, Salo eller Åbo.

mark levengood, 1984
Mark Levengood i egen stil (1984) mark levengood, 1984 Bild: Yle videostill videostill

Programledarna Mark Levengood och Lena Rosenius diskuterar sitt eget förhållande till mode. Lena säger att hon aldrig skulle sätta på sig kläder som är tre år gamla. De jämför sina stilar. Marks stil med skruttig krage och örhänge är totalt annat än blå rosett, skidjacka. .

Kompisarnas åsikter är riktgivande. Vännernas betydelse för vad man tar på sig fortsätter att vara mest betydelsefulla för de unga 1995.

och 2003

Mera om mode:

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.