Hoppa till huvudinnehåll

Vanda bryter mot lagen

Blanketter
Det tar olagligt lång tid att få besked om utkomststöd i Vanda. Blanketter Bild: Yle socialbyrå

Behandlingstiderna för utkomststödet i Vanda bryter mot lagen. Enligt den borde behandlingstiden vara maximalt 7 dagar.

Det här avslöjar Svenska Yles granskande program Radar i dag.

I Vanda är behandlingstiden nu 3-6 veckor.

Många har börjat söka sig till diakonin som en sista utväg, då utkomststödet inte syns på kontot och hyran måste betalas.

- Det senaste året har hjälpbehovet ökat. Också kundunderlaget har blivit annorlunda, det har kommit mammor som arbetar och ensamförsörjare. Det har kommit pensionärer, och människor som hamnat i en skuldspiral och så hela familjer. Så det finns absolut inte bara en kategori människor som ansöker om utkomststöd, säger diakon Carita Dahlberg från Vanda församling.

Orsaken är personalnedskärningar

Utkomststödet är inget långsiktigt stöd, utan finns till för att man ska klara sig temporärt. På grund av Vandas dåliga ekonomi är det nu allt fler som behöver stödet och väntetiderna för besked har blivit långa.

Virve Flinkkilä, chef för socialt arbete i Vanda, säger att sparkraven lett till att 12 socialarbetare med visstidsanställning inte har fått förlängt kontrakt.

- Stadens sparprogram har lett till att vi har mindre personal som jobbar med besluten och då räcker det också längre att få besked.

Flinkkilä säger att läget förbättras först efter årsskiftet.

- Personalen har redan nu jobbat hårt för att förkorta kötiderna. Nästa år ska vi effektivera processen och börja utveckla elektroniska ansökningar, säger hon.

För dem som behöver akut hjälp rekommenderar Flinkkilä att bokar en samtalstid hos en socialarbetare och kolla hur lång ens egen behandlingstid kan bli. Dessutom kan man ge kundrespons eller kontakta myndigheterna i fall processen inte fungerar.

Läs också

Utan mat medicin och skolböcker
Hope lappar där grundtryggheten brister

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen