Hoppa till huvudinnehåll

Vaxa ben med socker och citron

Benvaxning med citron och socker
Benvaxning med citron och socker Benvaxning med citron och socker Bild: YLE/Strömsö camilla forsén-ström

Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Den används mest i delar av världen där kvinnorna är extra håriga, som mellanöstern och Brasilien. Där är det vanligt att kvinnor tar bort precis allt hår på kroppen. I Europa nöjer sig kvinnor oftast med att vaxa benen, armhålorna och bikinilinjen. Många män vaxar bort håret på ryggen och axlarna.

Vaxning tar visserligen lite tid, men det tycker jag det är värt för att få lena och mjuka ben i en hel månad. Och det gör faktiskt inte så ont som man kan tro.

– Alexandra –

Det här behöver du:
2 dl socker
¼ dl pressad citron
¼ dl rosenbladste (verkar lugnande på huden, går att lämna bort)
1 msk olivolja (håller vaxet mjukt längre)
Ett gammalt lakan till vaxremsor
En smörkniv

Så här gör du:

1. Börja med rosenbladsteet: Låt 2 tsk torkade rosenblad dra i 1 dl kokhett vatten i 15 minuter.
2. Sila bort bladen och blanda rosenteet med socker, pressad citron och olivolja i en kastrull.
3. Koka långsamt på svag värme, inte över 120° i 5 minuter. Håll noga koll på termometern så du inte får ett stenhårt vax.
4. Låt vaxet svalna tills du kan lägga det på huden utan att bränna dig.
5. Klipp under tiden till remsor av ett gammalt lakan eller liknande. Lagom storlek på remsorna är ca 5 x 15 cm. Det är inte så noga.
6. Använd en smörkniv för att breda ut vaxet på huden. Försök breda ut vaxet så tunt som möjligt på en yta av ca 4 x 10 cm. Tänk på att breda ut vaxet medhårs.
7. Lägg på en lakansremsa så att den täcker allt vax, men lämna minst 3 cm längst ner i hårets riktning att hålla i. Gnugga fast remsan ordentligt.
8. Ta ett stadigt tag i änden på remsan med ena handen, och håll med andra handen emot i skinnet nedanför remsan så att huden sträcks ut.
9. Dra bort remsan med ett snabbt ryck mothårs. Tänk på att dra längs med huden. Drar du rakt uppåt får du ett tjusigt blåmärke.
10. Fortsätt med hela området som ska vaxas. Om vaxet börjar bli för stelt är det bara att värma på det lite så blir det mjukt igen.
11. När du är klar: torka av huden med en fuktig handduk för att få bort vaxresterna, eller ta en snabb dusch. Undvik att bada det närmaste dygnet.

Om du får vax över kan du hälla det i en burk och värma det i vattenbad nästa gång du vill vaxa dig. Vaxet håller i 1-3 månader.

Läs också

 • Stormakternas race till Syriens oljekällor

  Vilken strategi har Ryssland och USA för Syrien?

  När terrorgruppen IS är slagen vid sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor i Syrien frågar sig många vad vändpunkten innebär för den syriska regeringen, dess allierade Ryssland och för den USA-ledda koalitionen med SDF, de Syriska demokratiska styrkorna.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Även många män vaxar bort håret på ryggen och axlarna.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Kryddskrubb

  En skrubb med värmande kryddor och juliga dofter.

  En intressant sak med julkryddor är att man blir varm av dem. Kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära innehåller alla eteriska oljor som sätter fart på cirkulationen.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.

 • Tvålskrubb

  Fasta tvålar kan vara fantastiskt mysiga – så länge de är hyfsat nya och fräscha. Men tyvärr tenderar tvål att torka, spricka, bli missfärgad och tappa doften.