Hoppa till huvudinnehåll

Per Brahe-priset till forskare i biomimetik

Årets Per Brahe-pris går till Parvez Alam som är forskare i biomimetik vid institutionen för kemiteknik vid Åbo Akademi.

Motiveringen till att Alam får priset är att han har bidragit till förnyelse av både forskningen och undervisningen vid huvudämnet naturmaterialteknik (tidigare träförädling) vid institutionen för kemiteknik. Han har också etablerat en ny forskningsgren vid Åbo Akademi, biomimetik.

Biomimetik utnyttjar naturen som inspiration för att lösa problem och skapa nya, miljövänliga produkter. Just nu håller Alams forskargrupp bland annat på att undersöka hur man kan använda korallers egenskaper till olika fibrer och kompositmaterial samt möjligheten att utnyttja spindelvävens uppbyggnad i förbandsmaterial på sår.

Alam har även presterat en mängd vetenskapliga artiklar och har en aktiv roll i handledningen av doktorander samt populariserar sitt kunnande bland annat genom kontakt till gymnasier.

Det är Stiftelsen för Åbo Akademi delar ut Per Brahe-priset till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Priset är på 12 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland