Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö ser brister i Doha-avtalet

Ville Niinistö i Doha
Ville Niinistö i Doha Bild: Karim Jafaar / AFP / Lehtikuva doha 2012

Resultaten från klimatmötet i Doha har väckt kritik bland miljöorganisationer. Miljöminister Ville Niinistö (Gröna), nyss hemkommen från mötet, ger dem delvis rätt.

- De har rätt i att resultaten inte alls är tillräckliga för att bromsa upp klimatförändringen på det sätt som vetenskaplig forskning visar att man borde göra, säger Niinistö.
Men med tanke på de låga förväntningar man hade inför mötet är resultatet ändå nöjaktigt. Agendan var "ganska svag", och det handlade om en mellansession, konstaterar han.

Enligt Niinistö uppnådde förhandlarna minimikravet - det vill säga man kom överens om en andra fas för det nuvarande Kyotoavtalet som löper ut vid årsskiftet. Avtalet omfattar bindande utsläppsminskningar för en del länder.
Niinistö säger att man också kom överens om ett "bra" arbetsprogram för det nya globala klimatavtal som väntas träda i kraft 2020, och diskussioner nästa år om utsläppsminskningar före 2020.

Utsläppsminskningarna för små

Det största problemet är enligt ministern otillräckliga utsläppsminskningar. - Inte ens i EU-länderna eller i Finland är minskningar på den nivå att de skulle räcka till att hålla den globala uppvärmningen på under två grader.

Kyotoavtalet har kritiserats bland annat för att det omfattar bara 15 procent av de globala utsläppen eftersom stora utsläppsländer som Kina och USA inte är med i avtalet.

Nu behövs bland annat nationella, regionala och lokala lösningar, säger Niinistö.

"Alla väntar på att andra ska göra något"

Inför FN-möten behöver förhandlare mandat för att kunna godkänna internationella bindande beslut.

- Alla borde höja sina utsläppsmål. Nu pågår ett försvarsspel, där alla väntar på att den andra skall agera först, påpekar Niinistö.

Niinistö säger att regeringen nu ska diskutera om hur Finland ska kunna höja sina egna ambitioner.
Klimat- och energistrategin ska enligt planerna uppdateras i början av nästa år.

- Vi har en viktig roll i de internationella förhandlingarna men den försvagas något av att vi faktiskt inte är ett av de länder som gör allra mest. Vi befinner oss i följande kategori - efter länder som Tyskland Danmark och Sverige som gör mer, säger Niinistö.

Läs också Miljöorganisationer risar konferensen i Doha

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes