Hoppa till huvudinnehåll

Pensionärsförbundet: Pensionsåldern höjs under nästa regering

En äldre dam går uppför trappan
En äldre dam går uppför trappan Bild: Bild: Yle/Pekka Sipilä motgångar

Statsminister Jyrki Katainen vill att arbetsmarknadsparterna ska komma överens om att höja pensionsåldern. Redan i dag finns det ålderspensionärer som jobbar och det här är en trend som kommer att bli starkare.

Finländarna borde enligt statsministern arbeta mera och han vill att en överenskommelse nås senast till våren. I dag jobbar 13 procent av dem som har fyllt 70 år och trycket på oss att jobba längre blir hårdare.

Veronica Fellman
Veronica Fellman sommarprat 2010

Utomlands t.o.m. 75 år
Vi har i dag har en glidande pensionsålder mellan 63 och 68 år.
- Under nästa regering kommer att höja pensionsåldern till mellan 65 och 70 år, förutspår Veronica Fellman som är verksamhetsledare på Svenska Pensionärsförbundet. Det finns exempel utomlands på att man börjar gå mot pensionsåldrar över 70, till och med 75 år i vissa branscher.
Var jobbar man till 75?
- Till exempel professorer och lärare vid universitet har en rätt så hög ålder då de lämnar arbetslivet.
Hur länge kan vanliga donare jobba?
- Det beror på arbetets art, svarar Veronica Fellman.

Mest pensionärer inom vård och service
Mest arbetande pensionärer finns det inom vård och service och det är också här vi hittar de lägsta pensionerna.
- Det är kvinnor som sitter på de lägsta pensionerna, berättar Barbro Lillqvist som är utbildningschef på Pensionsskyddscentralen. Låga löner leder till låga pensioner. Så om vi har ett klassamhälle i lönerna så har vi det också i pensionerna, sammanfattar Lillqvist.
Så det följer oss till graven?
- Så kan man kanske säga, svarar Lillqvist.

Mening och extra inkomster
Orsakerna till att pensionärer vill jobba är två.
- De pensionerade cheferna vill ha någonting meningsfullt att fylla sina dagar med, berättar verksamhetsledaren Veronica Fellman på Svenska Pensionärsförbundet, medan de som har jobbat med lågavlönade jobb har ett behov av att dryga ut sina pensioner.
- Det finns en efterfrågan på marknaden eftersom de lågavlönade ofta kommer från vårdbranschen, säger Veronica Fellman. Jag vet många som har blivit tillfrågade om de kan ställa upp efter att de har gått i pension.

Hälsan avgör
Vi kommer alltså inom en snar framtid att jobba över 70 års ålder.
- Hur länge vi jobbar är beroende av vår egen hälsa, konstaterar Barbro Lillqvist på Pensionsskyddscentralen. Många upplever sig som 60-åringar som helt slutkörda, konstaterar Barbro Lillqvist. Men det finns de som jobbar vid 80- och 90-års ålder. Det är väldigt olika, säger Lillqvist.
Vad kan du jobba med som 90-åring?
- Många som jobbar med forskningsarbete eller som företagare kan jobba väldigt länge, svarar Lillqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes