Hoppa till huvudinnehåll

Bageripojkarna tröttnar aldrig på sitt bröd och sina bullar

Halmes lilla bageri i Köklax grundades 1899 och har stått stadigt genom krig och recessioner. Det är ny den tredje generationen Halme som står och knådar, men man har tillförsikt också på nästa generation.

Bagaren Emil Halme kom från Åbo till Köklax 1899, hyrde en stuga och börja baka. 1928 byggde Emil ett stenhus och skaffade en modern ugn. Halmes bageri har sedan dess fungerat i Köklax centrum.

Emils son Allan Halme har aldrig kunnat dricka kaffe om han inte fått en bulla till och han började jobba på bageriet som adertonåring.

Under kriget var Allan borta i fyra år och då var det bara ett par gubbar på jobb. Allt var på kort, men bageriet fick mjöl på licens. Efter kriget hämtade många själv ingedienser till det de ville ha.

Allan Halme bakar helst bakelser, inte lika gärna kakor. Men bageriet vill inte ha Allan Halme där mera, hans son Kaj Halme har tagit över. Eldandet sköter Allan ännu om, hela veckoslutet eldar han så att ugnarna skall vara varma på måndagmorgon.

Också Kaj Halme äter mycket bagarbröd. Varje morgon han for till skolan tog han något nybakt med sig. På den vägen blev det, och det var förstås då helt naturligt att han började jobba på Halmes bageri. Det var nästan ett inre tvång, någon måste ju jobba vidare med släktens företag.

Kaj Halme trivs på bageriet, att få jobba med händerna är viktigt för honom. Degen är en levande produkt, man måste veta hur man skall handskas med den. Det är det viktigaste i bagaryrket. Kaj tror nog att någon från den fjärde generationen skall ta över efter honom.

Halmes sura bröd är det godaste Allan och Kaj vet. Också franskt bröd nygräddat i tegelugn är gott.

Text: Ida Fellman

Torghandel och köphysteri

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.