Hoppa till huvudinnehåll

Esbos kulturpris till Dolivo och Valkonen

Georg Dolivo. Bild: Yle dolivo

Esbo har delat ut sitt kulturpris åt två personer. Georg Dolivo och Markku Valkonen prisas för att de påverkat Esbos kulturliv på ett betydande sett under tjugohundratalet.

Markku Valtonen är museidirektör på konstmuseet Emma och Georg Dolivo är kulturdirektör i Esbo sedan år 2001. tillsammans har de bland annat utvecklat utställningscentret WeeGee i Hagalund till ett kulturhus.

Kulturen ska vara med i den stora leken

Dolivo betonar konstens och kulturens värde i sig och å andra sidan hur kultur stimulerar folk och ökar välmåendet. Esbos unika styrka är att kombinera ekonomi och företagsmhet i kompotten. Det här mångsidiga kulturarbetet bidrar till Dolivos motvation i arbetet som kulturdirektör.

- Jag brukar säga att det är lönsamt att rädda världen. Den som hittar på innovationer inom kultur, miljö, medicin med mera har en stor efterfrågan. Och kulturen måste också ha sitt eget värde för att vara med i den stora leken, säger Dolivo.

Pengarna tryter inte ännu

I ekonomiska recessioner är det ofta kulturen som drabbas av sparåtgärder i kommunerna, trots att det är just kulturen som kan stärka folk i dystra tider. Kulturdirektör Dolivo följer läget med spänning de kommande åren.

- Tills vidare har det inte skett något drastiskt. Men man förutspår att år 2014 visar vart vi är på väg. Nu är en spännande väntetid när vi ser hur ekonomin utvecklas, säger Dolivo.

Kulturnämnden i Esbo delade nu ut kulturpris på 10 000 euro och beslöt också att stöda stadens kulturverksamhet med 16 miljoner euro år 2013.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen