Hoppa till huvudinnehåll

Facebookkommentarer ledde till böter

Sannfinländaren Tommi Rautios Facebookkommentar om pizzeriamordet i Uleåborg.
Rautios Facebookkommentar om pizzeriamordet i Uleåborg. Sannfinländaren Tommi Rautios Facebookkommentar om pizzeriamordet i Uleåborg. Bild: Yle / Skärmdump från Facebook tommi rautio

Den före detta fullmäktigeledamoten Tommi Rautio har dömts till dagsböter för hets mot folkgrupp. Det var i februari som sannfinländaren Rautio kommenterade ett skottintermezzo i Uleåborg på Facebook.

Rautio skrev på Facebook att gärningsmannen "borde få en medalj" och att "det pågår redan ett krig och i krig delar man ut medaljer".

Enligt tingsrätten i Satakunta använde Rautio ett språk som hotade och förolämpade invandrare. Han dömdes till 20 dagsböter, sammanlagt 120 euro.

Tommi Rautio satt alltså i kommunfullmäktige i Kjulo och han hade tidigare varit ordförande för Sannfinländarnas avdelning i Kjulo

Han var tvungen att avgå från Sannfinländarna på grund av skriverierna.

Skottdramat i Uleåborg inträffade i en pizzeria i februari. En 21-årig man som arbetade på pizzerian dödades och en 42-årig man skadades allvarligt. Båda hade utländsk bakgrund. Gärningsmannen sköt sig själv och dog senare på sjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes