Hoppa till huvudinnehåll

Fem linjer blir en på Novia

Novias utbildningar presenterade sig för allmänheten under högskoledagen den 12 december. Bild: Yle/Tove Virta slogan

Yrkeshögskolsektorn förändras för tillfället mycket och sparkraven är hårda. Ett led i det är att yrkeshögskolan Novia i Ekenäs slår ihop fem utbildningprogram till ett och trädgårdsutbildningen blir internationell.

Trädgårdsstuderandena Linda Fröberg, Mima Hellsberg och Carolina Holmqvist. Bild: Yle/Tove Virta carolina holmqvist

Alla naturbruksprogram i Raseborgs slås ihop till ett som heter Naturbruk och miljö. Då man söker in till Naturbruk och miljö så väljer man sedan profilering, valmöjligheterna är lantbruk, skogsbruk, miljöplanering, landskapsplanering och trädgårdsnäring. Det är exakt samma som idag men ännu är de skilda program. Så vad skiljer, enhetschef Thomas Böckelman?

- Samma sak händer i yrkeslivet, man måste ha mer allmänt kunnande. Vi tror också att man inte behöver läsa alla kurser skilt, till exempel ekonomi och ledarskap kan man ha i större grupper.

Novia höll öppet hus under högskoledagen och hade också bjudit in bland annat Raseborgs stad. Bild: Yle/Tove Virta högskoledagen,Ekenäs

Profileringen för trädgårdsnäring blir ett internationellt program där man under det tredje eller fjärde året ska åka utomlands för att få specialisering, exempelvis till Sverige eller Holland.

- Skulle inte de här reformerna göras så skulle de här programmen bli så dyra att man inte ens med svenskheten som motivering kunde ha kvar dem, säger Böckelman.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland