Hoppa till huvudinnehåll

"Galna dagar för Häkämies"

Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen
Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen arbetsliv,sovande

Galna dagar för Häkämies! Så lyder rubriken för Iltalehtis ledare i dag. EK:s nya VD fortsätter att röra om i arbetsmarknadssoppan, fortsätter ledaren.

När Häkämies i går föreslog att man skulle förlänga arbetsveckan samtidigt som EK vill skära ner på antalet betalda helgdagar och minska utbildningsdagarna hoppas Häkämies på att konkurrenskraften skulle öka, utan att levnadsstandarden skulle gå ner.

Leder de extra timmarna också i slutändan till fler arbetsplatser frågar Iltalehti. Åtminstone inte enligt facket, som hänvisar till att det finns 250 tusen arbetslösa som gärna skulle jobba ens några timmar i veckan om det skulle finnas jobb.

Iltalehtis ledarskribent hoppas på större frihet för företagen, för att det i framtiden skulle födas fler arbetsplatser.

EK bäddar för nollinje

Tidningen Ilkka skriver att EK med Häkämies i spetsen bäddar för nollinje för lönerna. EK väntar sig att trängda arbetstagare som hör nyheter om uppsägningar är färdiga att svälja allt för att hålla jobbet. Men vilar allt ansvar för Finlands ekonomi verkligen helt på att arbetstagarna, frågar Ilkkas ledarskribent.

Tänk om Staten, kommunerna, församlingarna och företagen i stället borde binda sig vid att inge skulle sägas upp på ett par år?

Helsingin sanomat konstaterar att nationalekonomin behöver mera arbete. Alla protesterar när EK föreslår fler arbetstimmar, men enligt Helsingin Sanomats ledarskribent är man inne på rätt linje när man försöker få in fler timmar under karriären. Inte bara i slutet, vilket en högre pensionsålder skulle ge.

Om inte produktiviteten eller arbetstiden ökar så är vi i knipa, antyder Helsingin Sanomat.

Aamulehti är delvis inne på samma linje. Visst måste man jobba mer. Tidningen varnar ändå för en allför djup klyfta mellan arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan. Aamulehti ser tecken på att diskussionen om löner och arbetstid håller på att bli en prestigefråga och ledarskribenten varnar för alltför hårda medel. Det sista Finland behöver nu ee svåra tvister på arbetsmarknaden.

Vid socialdemokraternas språkrör Demari anser man att arbetsmarknadsteatern har gått för långt. När cheferna för EK går ut med det ena besvärliga förslaget efter det andra hoppas man väl att ens något av dem skulle gå igenom, skriver Demari.

Vid Demari förundrar man sig över att ordföranden för EK Ilpo Kokkila mitt i den hårda diskussionen om mer arbete och större flexibilitet i en intervju för tidningen Demokraatti tidigare har antytt att en centraliserad arbetsmarknadslösning kunde vara möjlig. Kokkila talar för samarbete för att upprätthålla lugnet på arbetsmarknaden. Men finns det utrymme för den här typen av tankar vid EK i framtiden, undrar Demaris ledarskribent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes