Hoppa till huvudinnehåll

Vårt dagliga bröd från Elanto

"I storbagerier råder ständig brådska – det dagliga brödet måste distribueras färskt och smakligt till konsumenten." Elantos brödfabrik presenteras i den här fina stumfilmen gjord av Aho & Soldan. Vi får följa med hela processen på brödfabriken då vårt dagliga bröd tillverkas.

Filmen börjar tidigt på morgonen med beställningsprocessen. Elanto beställer mjöl och andra viktiga ingredienser som behövs vid brödtillverkningen.

Knäckebrödsmaskinen tillverkar knäckebröd i rasande fart och när knäckebröden borstats av snabbas filmen upp. Knäckebröd för alla i samhället!

Tillverkningen av fransk- och polska bröd går också på löpande band, ty "bagarna klarar konkurrensen".

Handarbete behövs när bröden skall penslas men sedan skickas bröden in i en "auto-ugn" som gräddar 2000 bröd per timme, och där temperaturen "kontrolleras medels elektrisk fjärrtermometer".

Vi besöker också kaffebrödsavdelningen där "örfilar avskäras" och "småbrödsautomaten tillverkar 25 000 småbröd i timmen".

Och så lastas Elantos lastbil full av bröd, som körs ut till affärerna.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Torghandel och köphysteri

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet