Hoppa till huvudinnehåll

Tukes hittade brister i leksaker

Tukes hittade brister i leksaker inför jul
Tukes hittade brister i leksaker inför jul Bild: Tukes traktor i trä

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har hittat allvarliga brister i hälften av de leksaker som testades inför jul. Av 28 testade leksaker hade 5 så allvarliga brister att de dras in från försäljning. En av leksakerna hade lindrigare fel i konstruktionen.

Farlig leksak enligt Tukes år 2012
Farlig leksak enligt Tukes år 2012 Bild: Jarno Mela/Lehtikuva tukes

Tukes hittade allvarliga brister i en laservapenleksak, i två klädesplagg plagg till en teddybjörn, en traktor av trä och en gris av plast.

Effekten i laservapnet överskred tiofalt de tillåtna värdena, dessutom hade pilarna för stor rörelseenergi. Alltför starka laserstrålar kan förorsaka risk för ögonskador.

Då det gällde traktorn i trä lossnade ratten i testet, det kan förorsaka fara för kvävning. Nallarnas kläder och grisen av plast innehöll för mycket skadliga ftalater. Dessutom lossnade ögat på grisen, det kan förorsaka fara för kvävning hos barn under 3 år.

Att utsättas för alltför höga halter av ftalater kan förorsaka hälsoskador på lång sikt, de kan störa hormonproduktionen och leda till fertilitetsproblem.

Farlig leksak enligt Tukes år 2012
Farlig leksak enligt Tukes år 2012 Bild: Jarno Mela/Lehtikuva pilbågsset

Lindrigare brister hittades i ett polislekset, där pilarna var för korta, dessutom var polisleksakerna lätt antändliga. Tukes kunde också konstatera att ett barntältset var brandfarligt. I båda fallen saknades märkning om brandfara både helt eller antingen på finska eller svenska.

Hälften av de 28 testade leksakerna fyllde säkerhetskraven.

Kunder som har köpt av de farliga leksakerna kan lämnas tillbaka till affären och kunden kan få pengarna tillbaka om affären inte kan byta ut leksaken mot en som är säker. Det krävs inget kvitto.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes