Hoppa till huvudinnehåll

De blev sjuka av att gå i skolan

Tiia Simonens barn Sara och Nikolas undervisas hemma
Tiia Simonens barn Sara och Nikolas undervisas hemma Tiia Simonens barn Sara och Nikolas undervisas hemma Bild: Yle / Helena Rosenblad simonen tiia

Flera föräldrar till barn i Merituulen koulu i Ingå är oroade över inomhusluften i skolan. I eftermiddags ordnade föräldrar en lyktmarsch från skolan till Ingå kommungård.

Merituulen koulu är Ingås enda finskspråkiga skola med 220 elever.

Ett tiotal föräldrar och 20-30 barn deltog i den tysta marschen. Flera gick med lyktor i händerna längs Storkyrkovägen till kommungården på Ola Westmans allé.

Vi kräver snabba åtgärder, stod det på en skylt
Vi kräver snabba åtgärder, stod det på en skylt Bild: Yle / Helena Rosenblad lyktmarsch

Tiia Simonen barn Sara och Nikolas skulle gå i andra och första klass i Merituulen koulu. Men under de senaste månaderna har barnen inte varit i skolan utan undervisas hemma av sina föräldrar.

Trötthet och illamående

Mamman Tiia Simonen säger att barnen blev sjuka på grund av inomhusluften i skolan. Hon räknar upp symptom som ledbesvär, svullna slemhinnor, illamående, huvudvärk, trötthet, svindel och utslag och säger att barnen mådde betydligt bättre under skollov och helger.

Merituulen koulu i Ingå
Merituulen koulu i Ingå Bild: Yle / Helena Rosenblad finska skolan i ingå

Tiia Simonen och hennes man är de enda föräldrar som har tagit bort sina barn från Merituulen koulu. Men Simonen säger att föräldrar till sju andra barn utreder om barnen kunde få gemensam hemundervisning.

Kommunen genomför åtgärder

Ingå kommun har utrett frågan om inomhusluften i Merituulen koulu. Bland annat har barnen och lärarna fått frågor om eventuella symptom. Konstruktionerna undersöks, under jullovet tas nya prover och det görs nya mätningar och man fortsätter reparera matsalstaket.

Föräldern Tiia Simonen upplever att kommunen försöker tysta ner frågan.

– Det stämmer inte alls, säger Ingå kommuns fastighetschef Ilmari Viljanen

– Vi har informerat direkt till hemmen om alla resultat som vi har fått och vi har absolut ingenting att dölja. Det är fritt fram att komma hit och diskutera med oss om någonting är oklart.

Viljanen säger att proverna som har tagits visar att andelen av dem som fått symptom av luften ligger under standardgränsen.

Det finns en konkret lista på vilka åtgärder för att förbättra situationen i skolan

– Vi genomför hela tiden åtgärder och jag tycker inte att man ska vara allt för orolig.