Hoppa till huvudinnehåll

Frivilliga går ut med äldre i Lovisa

Äldre man går på gården
Många äldre vågar inte gå ut ensamma längre. Äldre man går på gården Bild: Yle gmla

Lovisa har med stor framgång satsat på frivilliga som går ut och promenerar med äldre som inte vågar gå ut ensamma längre.

De äldre njuter av att vara ute och det är bra för dem att få röra på sig i friska luften. Men många äldre vågar ofta inte gå ut utan sällskap för att de är rädda att falla och slå sig. Det är här som frivilligarbetarna kommer med i bilden. De stöder den äldre under promenaden.

Det är hemvården som koordinerar det hela. Hemvårdare frågar potentiella om deras intresse och sedan kontaktas någon som har anmält sig frivillig.

Marianne Hällsten blev tillfrågad att rycka in som frivillig och hon har trivts utmärkt med att ställa upp. De gamla blir så glada då man kommer, säger hon. Hon har gått ut med en äldre en eller två gånger i veckan.

I detta nu har Lovisa 17 frivilliga utevänner engagerade, men det skulle behövas fler. De flesta finns i dag i Lovisa centrum men nästa år ska Lovisa satsa på att utbilda frivilliga också ute i byarna. Exakt var och när det blir av är inte ännu fastslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland