Hoppa till huvudinnehåll

Glesa granar och hemgjorda facklor

Mysig brasa
Jätkänkynttilä på Strömsös gård Mysig brasa Bild: YLE/Strömsö jim björni

Om du har oturen att få försäljarens sista gran med tjock stam och få grenar har Jim ett bra tips för hur du tätar till den. Jim visar också hur du gör traditionella marschaller av vedklabbar.

Fixa till en idealgran

Om den julgran man får tag i inte motsvarar idealgranen så är loppet inte kört. Det går nämligen att göra ett kosmetiskt ingrepp på granen. Man kan få granen att se ut som man vill med några enkla knep. Man kan frisera granen genom att klippa av kvistar så att de blir jämna och man kan och borra in fler kvistar på ställen där det känns glest.

Det första är ju enkelt att göra med en sekatör. När man borrar in nya kvistar kan man tänka på att de nya kvistarna skall ha liknande barr som finns på granen. Kvistarna skall barkas på den del som sticks in i granens stam. Om man har tur och stammen inte hunnit torka för mycket kan dom nya kvistarna hålla lika länge som granen.

Facklor på två sätt

Det är mycket som skall köpas och ordnas inför jul och lätt glömmer man någon viktig detalj som t ex marschaller - den lilla men dock så viktiga mysfaktorhöjaren. Ingen panik! På med skinnmössan och ut i vedlidret så ordnar det sig.

Till en traditionell jätkänkynttilä använder man oftast en trästubbe som innehåller stor mängd kåda. En sådan stubbe kan man få när barken på en tall blivit skadad att trädet dött stående. Trädet försöker reparera sig och samlar på sig stora mängder kåda.

Min ”jätkänkynttilä” gjorde jag av en stockbit som blivit över när vi sågat ut en ny dörröppning i gårdshusets stockvägg. Jag sågade 4 snitt uppifrån till ca ¾ djup. Hela stubben var ca 70 cm hög (lämnade ca 15 cm i nedre delen osågat). I skårorna satte jag björknäver och lite tidningspapper för att få fart på elden. Stocken var aningen fuktig och jag använde lite tändvätska som jag lät dra in i en halv timme. Det gjorde susen.

Den andra facklan gjorde jag av fyra kluvna vanliga torra björkvedsklabbar som jag band ihop med järntråd. Precis som när man gör upp en brasa handlar det här om att elden skall få syre. För att få ett mellanrum mellan klabbarna i den övre delen av facklan högg jag varje klabb lite konisk i nedre delen, bara en liten avfasning helt enkelt. När klabbarna var hopsatta tryckte jag ner björknäver, tidningspapper och hällde några droppar tändvätska också i dem.

Båda facklorna brann ca 1,5 timmar. ”Jätkänkynttilämodellen” rykte mer och var grövre på alla sätt och den passar bra för ”ruffigare” ställen. Den mindre facklan av björkklabbar brann försiktigare och mer städat och passar därför till mer urbana miljöer. Jag tycker att båda facklor fungerade och brann oväntat bra.

- Jim -

Mer från programmet

  • Borgå besvärar sig över Edupolirektor

    Enligt staden är rektorsvalet olagligt.

    Stadsstyrelsen i Borgå beslutade skicka in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret är riktat mot samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland och handlar om hur och på vilka vilkor Pentti Suursalmi valts till ny rektor för Edupoli.

  • Nya Zeeland tog hem America's Cup

    Avgjorde finalen mot USA på första matchbollen.

    På Bermuda avgjorde rorsmannen Peter Burling och hans Emirates seglingsklassikern på första matchbollen.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid