Hoppa till huvudinnehåll

Glesa granar och hemgjorda facklor

Mysig brasa
Jätkänkynttilä på Strömsös gård Mysig brasa Bild: YLE/Strömsö björk,jim björni,jätkänkynttilä,strömsö

Om du har oturen att få försäljarens sista gran med tjock stam och få grenar har Jim ett bra tips för hur du tätar till den. Jim visar också hur du gör traditionella marschaller av vedklabbar.

Fixa till en idealgran

Om den julgran man får tag i inte motsvarar idealgranen så är loppet inte kört. Det går nämligen att göra ett kosmetiskt ingrepp på granen. Man kan få granen att se ut som man vill med några enkla knep. Man kan frisera granen genom att klippa av kvistar så att de blir jämna och man kan och borra in fler kvistar på ställen där det känns glest.

Det första är ju enkelt att göra med en sekatör. När man borrar in nya kvistar kan man tänka på att de nya kvistarna skall ha liknande barr som finns på granen. Kvistarna skall barkas på den del som sticks in i granens stam. Om man har tur och stammen inte hunnit torka för mycket kan dom nya kvistarna hålla lika länge som granen.

Facklor på två sätt

Det är mycket som skall köpas och ordnas inför jul och lätt glömmer man någon viktig detalj som t ex marschaller - den lilla men dock så viktiga mysfaktorhöjaren. Ingen panik! På med skinnmössan och ut i vedlidret så ordnar det sig.

Till en traditionell jätkänkynttilä använder man oftast en trästubbe som innehåller stor mängd kåda. En sådan stubbe kan man få när barken på en tall blivit skadad att trädet dött stående. Trädet försöker reparera sig och samlar på sig stora mängder kåda.

Min ”jätkänkynttilä” gjorde jag av en stockbit som blivit över när vi sågat ut en ny dörröppning i gårdshusets stockvägg. Jag sågade 4 snitt uppifrån till ca ¾ djup. Hela stubben var ca 70 cm hög (lämnade ca 15 cm i nedre delen osågat). I skårorna satte jag björknäver och lite tidningspapper för att få fart på elden. Stocken var aningen fuktig och jag använde lite tändvätska som jag lät dra in i en halv timme. Det gjorde susen.

Den andra facklan gjorde jag av fyra kluvna vanliga torra björkvedsklabbar som jag band ihop med järntråd. Precis som när man gör upp en brasa handlar det här om att elden skall få syre. För att få ett mellanrum mellan klabbarna i den övre delen av facklan högg jag varje klabb lite konisk i nedre delen, bara en liten avfasning helt enkelt. När klabbarna var hopsatta tryckte jag ner björknäver, tidningspapper och hällde några droppar tändvätska också i dem.

Båda facklorna brann ca 1,5 timmar. ”Jätkänkynttilämodellen” rykte mer och var grövre på alla sätt och den passar bra för ”ruffigare” ställen. Den mindre facklan av björkklabbar brann försiktigare och mer städat och passar därför till mer urbana miljöer. Jag tycker att båda facklor fungerade och brann oväntat bra.

- Jim -

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • odling på vägg

    Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

  • En ställning för trädgårdsredskap på en röd vägg

    Ställning för redskap

    Ställning för trädgårdsredskap.

    Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

  • supertunn club sandwich

    Strömsös club sandwich

    Klassikern sin bästa tappning någonsin!

    En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

  • maskrosor

    Ätbara blommor: vilda och odlade

    Artikel om vilda blommor som kan ätas.

    Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

  • Morötter

    Framtidens melodi: Grönsaker som skyddar dig mot TBE

    Svenska forskare har börjat utveckla ett ätbart TBE-vaccin.

    Antalet fall av fästingburen hjärninflammation TBE ökar i Sverige trots att det har varit möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen i flera år. Nu har forskare börjat utveckla ett ätbart vaccin för att vända på trenden, skriver Sveriges Radio.

  • Nigiri med lax

    Läkare varnar för parasiter i sushi

    Parasit som finns i rå fisk kan orsaka sjukdom.

    Läkare varnar för parasiter i sushi. En portugisisk man som ätit sushi blev sjuk och rundmasken Anisakis larver hittades i hans mage. Den här parasiten finns i rå fisk. I Finland är det ändå säkert att äta sushi, försäkrar livsmedelssäkerhetsverket Evira.

  • fästing på ett finger

    Fästingbett kan ge köttallergi

    Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

    Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid