Hoppa till huvudinnehåll

Glesa granar och hemgjorda facklor

Mysig brasa
Jätkänkynttilä på Strömsös gård Mysig brasa Bild: YLE/Strömsö jim björni

Om du har oturen att få försäljarens sista gran med tjock stam och få grenar har Jim ett bra tips för hur du tätar till den. Jim visar också hur du gör traditionella marschaller av vedklabbar.

Fixa till en idealgran

Om den julgran man får tag i inte motsvarar idealgranen så är loppet inte kört. Det går nämligen att göra ett kosmetiskt ingrepp på granen. Man kan få granen att se ut som man vill med några enkla knep. Man kan frisera granen genom att klippa av kvistar så att de blir jämna och man kan och borra in fler kvistar på ställen där det känns glest.

Det första är ju enkelt att göra med en sekatör. När man borrar in nya kvistar kan man tänka på att de nya kvistarna skall ha liknande barr som finns på granen. Kvistarna skall barkas på den del som sticks in i granens stam. Om man har tur och stammen inte hunnit torka för mycket kan dom nya kvistarna hålla lika länge som granen.

Facklor på två sätt

Det är mycket som skall köpas och ordnas inför jul och lätt glömmer man någon viktig detalj som t ex marschaller - den lilla men dock så viktiga mysfaktorhöjaren. Ingen panik! På med skinnmössan och ut i vedlidret så ordnar det sig.

Till en traditionell jätkänkynttilä använder man oftast en trästubbe som innehåller stor mängd kåda. En sådan stubbe kan man få när barken på en tall blivit skadad att trädet dött stående. Trädet försöker reparera sig och samlar på sig stora mängder kåda.

Min ”jätkänkynttilä” gjorde jag av en stockbit som blivit över när vi sågat ut en ny dörröppning i gårdshusets stockvägg. Jag sågade 4 snitt uppifrån till ca ¾ djup. Hela stubben var ca 70 cm hög (lämnade ca 15 cm i nedre delen osågat). I skårorna satte jag björknäver och lite tidningspapper för att få fart på elden. Stocken var aningen fuktig och jag använde lite tändvätska som jag lät dra in i en halv timme. Det gjorde susen.

Den andra facklan gjorde jag av fyra kluvna vanliga torra björkvedsklabbar som jag band ihop med järntråd. Precis som när man gör upp en brasa handlar det här om att elden skall få syre. För att få ett mellanrum mellan klabbarna i den övre delen av facklan högg jag varje klabb lite konisk i nedre delen, bara en liten avfasning helt enkelt. När klabbarna var hopsatta tryckte jag ner björknäver, tidningspapper och hällde några droppar tändvätska också i dem.

Båda facklorna brann ca 1,5 timmar. ”Jätkänkynttilämodellen” rykte mer och var grövre på alla sätt och den passar bra för ”ruffigare” ställen. Den mindre facklan av björkklabbar brann försiktigare och mer städat och passar därför till mer urbana miljöer. Jag tycker att båda facklor fungerade och brann oväntat bra.

- Jim -

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.