Hoppa till huvudinnehåll

Glesa granar och hemgjorda facklor

Mysig brasa
Jätkänkynttilä på Strömsös gård Mysig brasa Bild: YLE/Strömsö jim björni

Om du har oturen att få försäljarens sista gran med tjock stam och få grenar har Jim ett bra tips för hur du tätar till den. Jim visar också hur du gör traditionella marschaller av vedklabbar.

Fixa till en idealgran

Om den julgran man får tag i inte motsvarar idealgranen så är loppet inte kört. Det går nämligen att göra ett kosmetiskt ingrepp på granen. Man kan få granen att se ut som man vill med några enkla knep. Man kan frisera granen genom att klippa av kvistar så att de blir jämna och man kan och borra in fler kvistar på ställen där det känns glest.

Det första är ju enkelt att göra med en sekatör. När man borrar in nya kvistar kan man tänka på att de nya kvistarna skall ha liknande barr som finns på granen. Kvistarna skall barkas på den del som sticks in i granens stam. Om man har tur och stammen inte hunnit torka för mycket kan dom nya kvistarna hålla lika länge som granen.

Facklor på två sätt

Det är mycket som skall köpas och ordnas inför jul och lätt glömmer man någon viktig detalj som t ex marschaller - den lilla men dock så viktiga mysfaktorhöjaren. Ingen panik! På med skinnmössan och ut i vedlidret så ordnar det sig.

Till en traditionell jätkänkynttilä använder man oftast en trästubbe som innehåller stor mängd kåda. En sådan stubbe kan man få när barken på en tall blivit skadad att trädet dött stående. Trädet försöker reparera sig och samlar på sig stora mängder kåda.

Min ”jätkänkynttilä” gjorde jag av en stockbit som blivit över när vi sågat ut en ny dörröppning i gårdshusets stockvägg. Jag sågade 4 snitt uppifrån till ca ¾ djup. Hela stubben var ca 70 cm hög (lämnade ca 15 cm i nedre delen osågat). I skårorna satte jag björknäver och lite tidningspapper för att få fart på elden. Stocken var aningen fuktig och jag använde lite tändvätska som jag lät dra in i en halv timme. Det gjorde susen.

Den andra facklan gjorde jag av fyra kluvna vanliga torra björkvedsklabbar som jag band ihop med järntråd. Precis som när man gör upp en brasa handlar det här om att elden skall få syre. För att få ett mellanrum mellan klabbarna i den övre delen av facklan högg jag varje klabb lite konisk i nedre delen, bara en liten avfasning helt enkelt. När klabbarna var hopsatta tryckte jag ner björknäver, tidningspapper och hällde några droppar tändvätska också i dem.

Båda facklorna brann ca 1,5 timmar. ”Jätkänkynttilämodellen” rykte mer och var grövre på alla sätt och den passar bra för ”ruffigare” ställen. Den mindre facklan av björkklabbar brann försiktigare och mer städat och passar därför till mer urbana miljöer. Jag tycker att båda facklor fungerade och brann oväntat bra.

- Jim -

Mer från programmet

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

    När Rec + play fångade en helt tidevarv.

    Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.