Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo får kritik för pelletfabrik

Oscar Wiik och rörflenbalar
Vd Oscar Wiik med balar av rörflen Oscar Wiik och rörflenbalar Bild: YLE/Stefan Härus oscar wiik

Global Pellets pelletfabrik fick miljölov av Sibbo kommun trots grannarnas anmärkningar. Förutom buller och damm oroar sig invånarna över trafiksäkerheten.

Fabriken finns invid ett egnahemshusområde i korsningen av Borgnäsvägen och Paipisvägen i Sibbo.

Edward Holmberg är den kommande fabrikens närmaste granne. Enligt honom är grannarna är rädda för buller och damm, men framför allt för trafiken.

- Trafiken till fabriken går längs en liten väg som används flitigt av bland annat skolbarn. Det finns en oro för stora lastbilar som kör fram och tillbaka längs vägen.

Global Pellets verkställande direktör Oscar Wiik är medveten om problemet med att trafiken till fabriken går längs den lilla Spannmålsvägen.

- Vi har faktiskt ansökt om att få en anslutning antingen från Paipisvägen eller Borgnäsvägen, men kommunen har inte godkänt det. Också i miljölovet har vi en punkt om att trafiken borde dirigeras från Paipisvägen. Lättare skulle det ju vara för oss också med färre svängar för stora fordon.

Edward Holmberg berättar att han inte är emot fabrikens verksamhet som sådan. Han undrar ändå i vilken riktning Sibbo kommun egentligen tänker utveckla bostadsområdet.

- Om kommunen har sålt egnahemstomter, är det deras skyldighet att se till att de som bor nära en verksamhet faktiskt kommer att kunna bo där också i framtiden. Lite konstigt är det att man har sålt tomter för egnahemshus samtidigt som man har en fabrik på området, då har man kanske inte riktigt tänkt igenom allting.

Också vd Oscar Wiik riktar kritik mot kommunen.

- Vi har försökt göra vårt bästa att komma överens med grannarna och försökt få kommunen att förstå från den ena och andra sidan. Men ibland känns det som om det går in genom ena örat och ut genom andra.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland