Hoppa till huvudinnehåll

Obama höll känsloladdat tal

USA:s president Barack Obama har framfört sina kondoleanser till de familjer som drabbades av skolmassakern i staden Newtown i Connecticut. Presidenten sade också i sitt tal att guvernören i Connecticut ska få alla de resurser som behövs för att handskas med tragedin.

Det var en påtagligt bedrövad president som flera gånger torkade sina tårar då han kommenterade det skedda.

- Största delen av de som dog idag var barn, härliga små barn mellan 5 och 10 år gamla, sade Obama. Det finns inte en förälder i USA som inte känner samma överväldigande sorg över det skedda.

Presidenten konstaterade också att man måste samarbeta för att förhindra liknande tragedier som i Newtown, oberoende av politiken. Det sista uppfattades som en släng till den mäktiga vapenlobbyn NRA. Men under sin valkampanj undvek Obama själv att beröra vapenfrågor. Och även om han efter flera tidigare skottintermezzon har efterlyst en debatt, så har han gjort väldigt lite för att skärpa lagstiftningen eller övervakningen. Om det den här gången faktiskt finns en politisk vilja till förändring återstår att se.

Obama har också beordrat sorgeflaggning; flaggorna vid Vita huset samt alla offentliga byggnader och militäranläggningar ska vaja på halvstång ända till solnedgången den 18 december.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes