Hoppa till huvudinnehåll

De dödade barnen var mellan sex och sju år gamla

Offren hedrades med blommor Bild: AFP / Lehtikuva sandy hook

Sammanlagt 28 människor dödades då den 20-åriga mannen öppnade eld med två handeldvapen inne i lågstadieskolan Sandy Hook i staden Newtown i Connecticut tidigt på fredag morgon. Alla offer har nu identifierats.

Enligt de läkare som undersökt offren för skolskjutningen i USA hade alla de dödade barnen skjutits ett stort antal gånger.. De var alla sex eller sju år gamla och gick i första klassen.
Också namnen på de 20 barnen - tolv flickor och åtta pojkar - har nu getts ut.

Bland de dödade fanns också skolans rektor och annan personal - alla kvinnor - samt gärningsmannen själv. Han tog sitt eget liv.

Tidigare skottdåd i skolor i USA

  1. Vid universitetet i Virginia på Virginia Tecs kampus sköt en 23 årig student ihjäl 33 människor, 23 människor skadade i april år 2007.
  2. I april 2012 dog 7 människor vid en religiös privatskola i Oakland i Kalifornien.
  3. År 2008 i mars sköts 5 studenter ihjäl och 21 skadades i Illinois.
  4. Den mest uppmärksammade skolskjutningen var i Columbine i Colorado då två tonåringar sköt ihjäl 14 elever och en lärare.

Mannen sköt sin mamma

Gärningsmannen bar svarta kläder och en skottsäker väst. Han sköt först ihjäl sin mamma, troligen i det hem där de bägge bodde. Efter det körde han med hennes bil till lågstadieskolan, tvingade sig in i skolan och började skjuta omkring sig. Vid brottsplatsen hittades två pistoler och ett gevär som är registrerade i mammans namn.

Enligt vissa uppgifter hade hans mamma tidvis jobbat i skolan. Det förekommer också uppgifter om att gärningsmannen hade grälat med skolans kvinnliga rektor som var ett av dödsoffren.

Modig och rådig personal

Skolans personal har hyllats för sitt mod och sin rådighet i samband med massakern.

En av de lärare som dödades uppges ha placerat sig som en sköld mellan skytten och de barn hon försökte skydda. En annan lärare rapporteras ha låst in sig i ett badrum tillsammans med sina elever där hon tröstat och lugnat ner dem.

En lärare hade rusat längs med korridorerna för att kontrollera att dörrarna till klassrummen var låsta inifrån.

Skolans bibliotekarie hade tillsammans med sina elever befunnit sig i ett rum där dörren inte gick att låsa. Snabbt och tyst lyckades hon och några övriga vuxna få 18 barn ner på golvet. De tog sig till en garderob och lade barrikader för dörren. Sedan satte de sig ner med kritor och papper tillsammans med barnen. Barnen uppmanades att vara helt tysta. Då skottlossningen upphörde och polisen anlände öppnade de inte dörren förrän polisen hade stuckit in sin polisbricka i springan under dörren.

En av de värsta skolmassakrerna

Chockade och sörjande människor samlades i dag till gudstjänst i den katolska kyrkan i Newtown. Staden är en välbärgad lugn liten stad med omkring 25 000 invånare. Skolmassakern är en chock för staden som haft ett gott anseende, bland annat för sina goda skolor.

Enligt polisen är motivet för massakern fortfarande oklart. Gärningsmannen har haft mentala problem, uppger hans bror som har förhörts av polisen.

Det här är den näst dödligaste skolskjutningen i USA:s historia efter massakern Virginia Tech år 2007 där 32 personer miste livet. Men den här gången är offren yngre. Det är det tredje stora skottdramat med ett flertal dödsoffer som följd bara i år.

"Detta borde bli en vändpunkt i synen på vapen"

- När 28 människor skjuts ihjäl - bland dem 20 små barn - borde det bli en vändpunkt i USA:s syn på rätten att bära vapen, anser aktivister som förespråkar striktare vapenregler.

Bland dem finns Pam Simon, som överlevde det skottdrama som förra året ledde till att kongresskvinnan Gabrielle Giffords skadades svårt. Pam Simon påpekar att det varje dags skjuts ihjäl 34 människor på olika håll i USA.
- Om så här många människor skulle dö i en sjukdom varje dag skulle vi nog ha många diskussioner om det. Men av någon orsak är vapen en helig ko som vi inte kan tala om, säger Simon. Hon uppmanar folk att kräva en debatt av de förtroendevalda om det faktum att USA inte är ett säkert samhälle.

Alla amerikaner har rätt att äga och bära vapen, men vapenlagarna varierar i de olika delstaterna