Hoppa till huvudinnehåll

Extremt kallt i Kirgizistan - invånarna utan värme

Bild: Yle/TV-nytt bisjkek

Det råder brist på gas för uppvärmning av hus i Kirgizistans huvudstad Bisjek. Vissa stadsdelar i Bisjek är också utan elektricitet och varmvatten.

Hundratusentals invånare blir utan värme eftersom gasen inte når fram till dem.

Gasen tas från Uzbekistan och transporteras via Kazakstan. Enligt kirgisiska myndigheter har Kazakstan använt upp en stor del av gasen på grund av den extrema kylan. Det är för tillfället -20 grader i området.

Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti har leveransen av gas från Kazakstan till Kirgizistan minskats till 30 000 kubik i timmen. I Bisjek ransoneras nu gasen så att de flesta privatkunder har blivit utan. Det i sin tur har lett till att elnätet har överbelastats då invånarna sökt efter ersättning till gasuppvärmning.

Det bor omkring 800 000 människor i Bisjek, och enligt väderprognoserna kommer det inte att bli varmare under de kommande dagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes