Hoppa till huvudinnehåll

Helène på Vegalistan med Advent

Benny Anderssons orkester
Benny Anderssons orkester Bild: BAO benny anderssons orkester

Helène är veckans nykomling med sången Advent, skriven av Thomas Enroth och Lasse Berghagen. Hans Martin fick istället ge vika. Han fick 26 veckor på listan med Här är jag hemma. Petra Marklund fortsätter som etta.

De nya utmanarna är BAO med Helen Sjöholm i nya låten Vinterhamn och Luciakören med I vinternattens tid. Som nordisk utmanare testas gruppen Five men in a boat.


BAO och Hellen Sjöholm - Vinterhamn

Veckans första utmanare är Helen Sjöholm i Vinterhamn - en av de nyskrivna sångerna på Benny Anderssons orkesters nya julskiva. Skivan har fått namnet Tomten har åkt hem och här har Benny Andersson blandat ihop traditionella julsånger med nya jul och vinterlåtar - alla anpassade och arrangerade för det glada gänget i BAO.
Som ni säkert minns har det här gänget legat länge inne på Vegalistan tiidigare. Med Fait accompli med Tommy Körberg 2007, med Sommaren du fick år 2009, och så brukar man ju alltid nämna Du är min man som slog tidernas rekord efter 5 år på Svensktoppen.
Ni som hade tillfälle kanske såg och hörde Helen Sjöholm på luciadagsmorgon i Uppsala domkyrka - programmet sändes i YLE fem och där sjöng hon just denhär - Vinterhamn, ackompanjerad a v Benny Andersson. De övriga solisterna på skivan är förstås Tommy Körberg och Kalle Moraeus.


Webbplats


Luciakören - I vinternattens tid

Finlandssvensk utmanare denna veckan före jul är Luciakören i en nyskriven sång som heter I vinternattens tid. Det är alltså frågan om en av låtarna på en ny skiva med den anrika helsingforskörenMuntra Musikanter och Folkhälsans Luciakör - Tända ljus heter skivan. Luciakören har i flera år medverkat på MMs julkonserter och nu finns endel av sångerna också på skiva.
MM leds av Henrik Wikström, som sitter vid pianot i denhär sången. Luciakören leds av sångerskan Jannike Sandström, som skrivit sången tillsammans med Niklas Rosström.


Five men in a boat - Når eg kommer heim

Det är dags för den nordiska utmanaren och här har vi ett gäng som kallar sig Five men in a boat - med nestorerna, norrmännen Frode Nyvold och Gabriel Fliflet i spetsen. De övriga är fransmännen Emanuelle Pariselle och och Didier Oliver. Och den femte mannen är engelsmannen Richard Burgess. Så vi går lite grann utanför de nordiska gränserna nu - men som vi vet är det otroligt korta distanser över haven - och här förenas folkmusiken på bästa sätt. De har själv kallat sig för 5 gråsprängda herremän från 3 olika länder som sjunger på 4 olika språk.
De spelar nån shanti, nån finsk schlager som blir en fransk chanson och kanske nån 40-tals schlager från ingemansland. Eller "Når eg kommer heim" - en norsk folkvisa i ny tappning.
Vegalistan


Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje