Hoppa till huvudinnehåll

Saarikangas: STX-lån litet jämfört med Greklandslån

Bergsrådet Martin Saarikangas säger att Finland förlorar kring 100 miljoner euro i skatteintäkter om STX-varvets beställning på en tredje lyxkryssare går förlorad.

- Har vi råd att förlora 100 miljoner euro i skatteintäkter och att jobbet tar slut för 25 000 människor, frågar sig Saarikangas.

Han påpekar att när lånet betalas tillbaka får man räntor på det. Dessutom är beställningens grad av inhemskt ursprung kring 75-80 procent. För arbetet betalas kring 300 miljoner euro och av det blir det cirka 100 miljoner i skattepengar.

Varvet i Åbo har under hösten försökt få en beställning från USA om att bygga en tredje lyxkryssare för Royal Caribbean Cruises. Företaget är redo att beställa fartyget av STX, men vill betala först då fartyget är färdigt, men STX-varvet behöver pengarna först för att kunna starta bygget.

STX har därför ansökt om ett statligt lån på 50 miljoner euro, men staten har inte velat gå in som delägare i det förlustbringande varvet.

Saarikangas påpekar att ett lån är minimalt om man jämför med hur mycket pengar Finland har lånat till Grekland. Han befarar att beställningen går förlorad om man i Finland är för jobbig.

STX anser att beställningens sysselsättande effekt är 23 000 årsverken.

Representanter för STX-varvet och staten försöker lösa frågan om ett statligt lån för att bygga en tredje lyxkryssare. Enligt Yles uppgifter träffades representanter för STX, Arbets- och näringsministeriet och regeringen.