Hoppa till huvudinnehåll

Sauri ser inga brister i snöröjningen

Snöröjningen i Helsingfors har redan fått mycket kritik av invånare. Särskilt bilister anser att den återigen är bristfällig. Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri tycker däremot att snöröjningen fungerat bra hittills och att staden lyckats uppfylla sina mål. Han vill inte tala om något snökaos.

- Huvudlederna har plogats tidigt varje morgon. Det har inte varit några problem med inkommande trafik och inte heller med kollektivtrafiken, säger Sauri.

Klagomålen har enligt Sauri främst kommit från bostadsgator i centrum, som när det gäller plogning prioriteras lågt på grund av en knapp budget. Han tycker att invånarna kunde ha lite överseende.

- Resurserna räcker inte om man vill att all snö på alla gator ska vara borta klockan sex på morgonen, säger han.

Budgeten för snöröjning är inte större än tidigare vintrar. Om det snöar lika mycket hela vintern så får man som i år förlita sig på en tilläggsbudget.

Tidigare snörika vintrar har lärt Helsingfors stad att aktivare informera invånarna. Det ökar både förståendet och medgörligheten bland de som bor i områden där man till exempel begränsar parkeringen.

- Byggnadsverket finns till och med på Twitter nuförtiden och det tycker jag är ett stort framsteg, säger Sauri.

Från och med julafton inför staden parkeringsbegränsningar och vissa gator kan stängas helt för att möjliggöra plogning. Bilister kan tillfälligt parkera på tomma torg i staden.