Hoppa till huvudinnehåll

Var fattigdomen bättre förr?

Hur såg fattigdomen ut förr? Var den annorlunda? Bättre eller sämre?

Ingenting var bättre förr är ett arkivprogram med framtidsperspektiv. Man hör ibland sägas att allt var mycket bättre förr på den gamla goda tiden och med den utgångspunkten tar programledarna Göran Palm och Susanna Ström-Wilkinson sig en närmare titt på världens gång.

Finland är ett rikt land hur man än mäter i den här världen- ändå räknas 14% av finländarna som fattiga enligt EU:s mått på fattigdom. Det finns så mycket grejer i det här landet att loppisarna är proppfulla av de välbeställdas överflöd, medan de fattigaste inte ens har råd med det nödvändigaste, utan är tvungna att vända sig till hjälporganisationerna, brödköerna och kyrkan.

Var det bättre förr? Hur såg fattigdomen ut på den gamla goda tiden? Var det lättare att vara fattig för femtio år sedan än det är idag? Det är frågor vi ställer några personer som var barn eller unga vuxna på 50-talet.

Vi får höra deras syn på fattigdom. Hur det var att kanske ha pengar men inte något att köpa. Kläder, skor, cyklar, frukt, kaffe o socker gick inte att få tag på i bristtidens Finland.

I programmet medverkar Anni Holmlund, Anna-Lisa Casén, Paul Ström, Allan Blom, Rita Lahti, Christian Ahlbom, Bo-Erik Hjerppe, Britt-Louise Granö, Rolf Holm och diakonissa Gurli Lassus.

Text: Susanna Ström-Wilkinson

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.