Hoppa till huvudinnehåll

Vasa sjukvårdsdistrikt gav svar på hot om böter

Arkivbild Bild: Yle första hjälpen

Vasa sjukvårdsdistrikt har nu bemött Valviras kritik om långa köer på centralsjukhuset.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/ Roy Fogde honga

Distriktet påpekar att Vasa centralsjukhus ligger bland de fem bästa i landet när det gäller att uppfylla vårdgarantin. Det vill säga att patienter ska få vård inom tre eller sex månader, beroende på vilket vårdområde det gäller.

Inom vissa områden är operationsköerna långa, bland annat ortopedin är ett ständigt sorgebarn.

- Vi fortsätter att korta köerna genom tilläggsarbete, det vill säga att patienter tas emot också på kvällar och helger. Dessutom har vi skickat patienter till andra sjukhus för vård, säger Göran Honga, sjukvårdsdistriktets direktör.

Datasystem orsakar problem

Annat som Valvira har klagat på är tiden för när remisser ska vara lästa. Remisser ska behandlas inom 21 dagar, men det kravet har sjukhuset inte uppfyllt enligt Valvira.

- En stor del av problemet beror på vårt datasystem. Trots att remisserna har blivit lästa syns det inte i systemet och Valvira frågar inte oss utan ser endast till rådatan som de kan plocka ur vårt datasystem. Problemet kan tyvärr endast åtgärdas genom att hela programmet byts ut, säger Honga.

Det var i början av året som Valvira hotade med 400 000 euro i vite om Vasa sjukvårdsdistrikt inte åtgärdade bristerna före 31 december 2012.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten