Hoppa till huvudinnehåll

Isländska sjuksköterskor har fått nog av låga löner

Vy över Reykijavik
Vy över Reykijavik Bild: Silje Bergum Kinsten/norden.org islands huvudstad

Hundratals sjuksköterskor på Island har sagt upp sig vid landets största sjukhus. Orsaken är en utdragen lönetvist. Sjuksköterskorna har meddelat att de slutar jobba helt i början av mars om deras lönevillkor inte förbättras.

Sjuksköterskan Harpa Þöll Gísladóttir är en av de sjuksköterskor som fått nog. Hon drömde om en karriär där hon skulle ta hand om sjuka vid Islands största sjukhus, Landspítalinn. Och det är just det som hon har hållit på med de senaste två åren.

Gísladóttir älskar sitt arbete. Men hon vill också ha råd med att betala hyran, tanka bilen och köpa en vinteroverall för sina barn. Hon reser inte utomlands och äger inte heller en Iphone. Det är en lyx som hon inte har råd med. Och det är inte heller det hon kräver. Hon vill bara kunna försörja sin familj.

Landspítalinns sjukhusdirektör Björn Zoëga fick i höstas ett erbjudande om att bli sjukhusdirektör i Sverige. Islands välfärdsminister höjde genast sjukhusdirektörens lön med närmare en tredjedel. Hans lön blev nästan åtta gånger högre än sjuksköterskornas grundlön.

Efter en livlig debatt drogs löneförhöjningen tillbaka. Men missnöjet kvarstår. Sjuksköterskorna anser att de i sina löner länge har släpat efter andra yrken. Och nu har nästan trehundra sjuksköterskor lämnat in sina uppsägningsbrev. Ordföranden för sjuksköterskornas förbund, Elsa Friðfinnsdóttir, tror att uppsägningarna blir ännu fler.

Löneförhandlingar pågår. Alla fackligt anslutna deltar i debatten.

Nedskärningarna i Landspítalinns budget har uppgått till 23 procent sedan 2008 och någon lösning är inte i sikte. Den 1 mars 2013 kan Landspítalinn få stora bemanningsproblem om man inte når avtal före det.

Guðrún Helga Sigurðardóttir, Reykjavik

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes