Hoppa till huvudinnehåll

Märkning av närproducerade grönsaker faller bort

Köpman Anders Launonen
Anders Launonen. Köpman Anders Launonen Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik launonen

SOK-gruppen har meddelat att de endast kommer att godkänna svarta förpackningar för transport av grönsaker och någon märkning av produktens ursprung kommer inte att finnas på lådans långsida.

Det här försvårar för kunderna att kunna avgöra om grönsakerna kommer från trakten eller inte. Det tycker varken grönsaksodlarna, packerierna eller kunderna om.

- Jag vill nog veta varifrån grönsakerna kommer, säger en kund.

- På lådan ska man se direkt varifrån grönsakerna kommer. Kunden ska inte behöva leta efter minsta lilla skrift för att se varfrån de kommer, säger köpman Anders Launonen i Pjelax.

Trädgårdsproducenternas intresseorganisationer reagerar starkt emot SOK:s nya krav. De vädjar till förvaltningsråden och styrelserna i regionandelslagen att ännu påverka besluten inom SOK så att ändringen till att ta i bruk anonyma förpackningar inte blir av.

- I och med att man vill sätta bara en liten inhemsk märkning på gaveln på lådorna faller vårt eget produktnamn bort. Det är förvirrande för konsumenten om det bara finns svarta lådor i butikerna. Det är inte ens säkert att den inhemska märkningen ska finnas på lådan, säger Martin Westerberg, växthusodlare i Yttermark och styrelsemedlem i SLC.

- Det är väldigt synd att det gått så här. Vi hoppas att konkurrensverket också börjar se på det här, säger Westerberg.

Läs också