Hoppa till huvudinnehåll

Slipsbollar

Detalj ur Åsas slipskrans

Det här är tiden på året då man har chans att ta det riktigt lugn eller pyssla dygnet runt. Här kommer tips på juldekorationer som man kan göra i vilka tyger som helst men här har jag nu valt att återanvända slipsar eftersom både det glansiga tyget, det dekorativa mönstret och färgen påminner mig om jul i allra högsta grad.

-Åsa-

Slipsbollar

Detta behövs:

ett gäng slipsar
kartongpapper
lim (t.ex. textillim)
nål och tråd
järntråd i guldfärg
pärlor, glaskristaller och andra smyckestillbehör
tofsar

1. Skriv ut pappersmodellen här.

Julgransboll - modell

2. Rita runt på lite hårdare papper och klipp ut så många du behöver. Tre delar går åt till en boll.
3. Klipp upp slipsen och stryk bort vikningen (eventuellt kan splipsarna behövas sköljas upp före användningen)
4. Stryk lim på pappersdelarna och låt torka några sekunder innan du sätter fast dem på tyget annars läcker limmet igenom och det blir fläckar på tyget.
5. Låt torka en stund och limma sen in kanterna på baksidan för att lättare kunna sy ihop delarna.
6. Sy ihop del ett och två, och sedan del två och tre för hand med vanliga små stygn. Ett stygn på var del färster ihop de båda delarna.
7. Klipp av en bit guldtråd som du trär igenom en tofs.
8. Vik tråden på mitten och snurra sedan ihop så tråden tvinnas ihop.
9. Sätt sedan på glaskristaller och pärlor enligt egen smak.
10. Klipp sedan till en bit band för upphägningen som tvinnas ihop med guldtråden.
11. Placera upphägningen i mitten av slipsbollen och sy ihop del ett och tre med varandra. Sy några extra stygn uppe vid öglan.

Slipsgirlander

Detta behövs:

minst 2 slipsar
säkerhetsnål
ev. nål och tråd

1. Två avklippta eller hela slipsar placeras vinkelrätt mot varandra och sätt fast med en säkerhetsnål.
2. Gör sedan en traditionell grilandvikning där den ena delen viks över den andra.
3. För längre girland syr man ihop flera slipsdelar.
4. Sy på bjällror.
5. Om delarna tenderar att glida isär kan ett litet stygn i kanten vara lösningen.
6. Vill man kan man lämna den breda delen av slipsen att hänga löst ut på girlandändarna om man ska hänga den ovanför en dörr.

Slipskrans

Detta behövs:

12 slipsar
Stoppnål
Grovt bomullsgarn

Gör så här:

1. Börja med att sticka nålen i mitten på slipsens smala del.
2. Sy sedan ut mot kanten på slipsen för varje vikning så det liknar ett paket eller ett brev. Och för varje vikning tar man ett stygn. Om man endast använder smala avklippta slipsdelar blir kransen tunn men om man i stället syr av hela slipsar blir vikningen mer lik en blomma mot slutet av slipsen.
3. Sy på dekoration t.ex. färgglada kokosknappar.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.